ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λέκκας: «Το ρήγμα αυτό στη Λέσβο μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,5 Ρίχτερ»

1 min read

Σε επιφυλακή βρίσκονται τόσο οι αρμόδιες αρχές όσο και οι επιστήμονες μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Λέσβο τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Mega επισήμανε πως «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες γι’ αυτό, και δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί πρώτον η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται και δεύτερον, δυστυχώς, υπάρχει ένα βεβαρημένο σεισμικό παρελθόν στην περιοχή» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε σε επιφυλακή, παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός και, σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού, είναι έτοιμες να επέμβουν. «Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τον “Ξενοκράτη 2” και είμαστε έτοιμοι, στην ελάχιστη περίπτωση που θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, να επέμβουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Αναφορικά με το ρήγμα που έδωσε τον διπλό σεισμό στη Λέσβο, ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μπορεί να δώσει περίπου 6,5 Ρίχτερ, όταν όμως ενεργοποιηθεί ολόκληρο. Τώρα έχουμε την ενεργοποίηση ενός συζυγούς ρήγματος της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης της Αγίας Παρασκευής. Έχουμε μικρότερο μέγεθος και πιστεύω ότι θα παραμείνει σε αυτό, αν και η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο διπλός σεισμός στη Λέσβο, μπορεί να «ξυπνήσει» άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα και για αυτό, όμως έχουμε να κάνουμε και με πάρα πολλούς μετασεισμούς έως τώρα. Οι πιθανότητες είναι ανοιχτές. Βέβαια οι πιθανότητες για να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, τονίζω ότι είναι εξαιρετικά μικρές».

Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που σημειώνονται την τελευταία περίοδο, «δε μας ανησυχούν, δεδομένου ότι οι σεισμικές διεγέρσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, είναι τελείως ανεξάρτητες, ανήκουν σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό πλαίσιο, δεν επηρεάζει η μία την άλλη, απλά και μόνον συμπίπτουν χρονικά.

«Συνεπώς, δεν υπάρχει μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο, απλά έχουμε επιμέρους διεγέρσεις. Είναι απλά μια χρονική σύμπτωση. Δεν έχουμε δεδομένα που να ενισχύουν την άποψη ότι έχουμε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».

Κλείνοντας, ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα το θέμα των κατολισθήσεων που προκαλεί ο εγκέλαδος. «Εκείνο το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει να δούμε τα θέματα των κατολισθήσεων. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εκεί, έτσι ώστε να μην έχουμε ατυχήματα κατά μήκος του οδικού δικτύου».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.