ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λέκκας: Να ανοίξει ξανά τμήμα του Ναυαγίου -Τα συμπεράσματα μετά την κατολίσθηση [βίντεο]

1 min read

Αυτοψία στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου μετά την κατολίσθηση, της 13ης Σεπτεμβρίου, διενήργησε επιστημονική-Τεχνική Ομάδα υπό τον Ευθύμιο Λέκκα.

Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών και συνθήκες ασφάλειας πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου,

Υπενυθυμίζεται ότι η περιοχή αποκλείστηκε μετά την μεγάλη κατολίσθηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άμεσα τουρίστες που επισκέπτονται κατά χιλιάδες στην περιοχή.

 «Μετά την αυτοψία και εξονυχιστική μελέτη των γεωλογικών, τεκτονικών και υδρολογικών δεδομένων, προτείναμε να αρθεί η απαγόρευση στο άνω χείλος του γκρεμού», λέει ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα στο σημείο.  «Μετά την αυτοψία και εξονυχιστική μελέτη των γεωλογικών, τεκτονικών και υδρολογικών δεδομένων, προτείναμε να αρθεί η απαγόρευση στο άνω χείλος του γκρεμού», λέει ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα στο σημείο.

Από την συνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Α. Ανώτερο τμήμα του πρανούς: Στο ανώτερο τμήμα του πρανούς ο κίνδυνος ευστάθειας και υποχώρησης των βραχοτεμαχών είναι μικρός. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η άρση απαγόρευσηςεισόδου και παραμονής των επισκεπτών. Είναι αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να σηματοδοτηθεί επαρκώς κυρίως ανάντη του χείλους του πρανούς προς αποφυγή ατυχημάτων. Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες παραμονής, υγιεινής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι απαράδεκτες και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Β. Κατώτερο τμήμα του πρανούς-Παραλιακή ζώνη: Το κατώτερο τμήμα του πρανούς-παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό κινδύνου κατάπτωσης, ανατροπής, κατάρρευσης και υψηλή τρωτότητα. Η αποβίβαση και παραμονή των επισκεπτών στην παραλία ενέχει υψηλότατο βαθμό διακινδύνευσης, για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της απαγόρευσης.

Έως ότου πραγματοποιηθεί λεπτομερής επιστημονική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μπορούσε να επιτραπεί σε ένα μικρό μόνο τμήμα, σχήματος παραλληλογράμμου που ορίζεται από το ναυάγιο του πλοίου και την ακτογραμμή, η αποβίβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα να υπάρχει αυστηρό όριο στον αριθμό των επισκεπτών.

Με τη χρήση drone η ομάδα του καθηγητή εκτίμησε την ευστάθεια των βραχωδών όγκων στα πρανή της διάσημης παραλίας.Με τη χρήση drone η ομάδα του καθηγητή εκτίμησε την ευστάθεια των βραχωδών όγκων στα πρανή της διάσημης παραλίας.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.