ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κυβερνητικό επικοινωνιακό «μασάζ» για τις νέες τιμές – ηλεκτροσόκ στην κιλοβατώρα

1 min read

Ανακοινώνονται νέα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσουν τον Αύγουστο προκαλώντας σοκ και δέος στους καταναλωτές καθώς θα  κυμανθούν τουλάχιστον στα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα κατά 50% και πλέον υψηλότερα σε σχέση με τα τιμολόγια που πληρώσαμε τον Ιούνιο (0,31-0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Αυτό, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο documentonews.gr, θα συμβεί επειδή η νέα ενιαία τιμή που θα ισχύσει τον Αύγουστο θα ενσωματώσει τρεις επιμέρους τιμές: πρώτον, την ονομαστική τιμή που έδιναν και διαφήμιζαν έως τώρα ως τιμή τους οι εταιρείες, δεύτερον το ποσό της δήθεν καταργημένης ρήτρας αναπροσαρμογής και τρίτον, ένα πρόσθετο ποσό ως «ασφάλιστρο κινδύνου». Το ασφάλιστρο αυτό θα καλύψει τις εταιρείες οι οποίες στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού μοντέλου είναι υποχρεωμένες να δώσουν για πρώτη φορά τιμή προκαταβολικά για τον επόμενο μήνα, από πιθανές ζημιές που μπορεί να προκύψουν αν παραμείνουν οι τιμές χονδρικής όλο τον Αύγουστο τόσο ψηλά όσο είναι σήμερα. 

Γιατί οι τιμές χονδρικής τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πάρα πολύ υψηλές, κινούνται κοντά στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, και σήμερα Δευτέρα έφθασαν έως και τα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με χθες Κυριακή 24 Ιουλίου. 

Οπότε για να απαλύνει το σοκ που αναμένεται να υποστούν οι καταναλωτές από τις τιμές που θα ακούσουν μέσα στη μέρα η κυβέρνηση άρχισε  από το πρωί το επικοινωνιακό μασάζ, αποστέλλοντας δελτίο Τύπου  που αναρτήθηκε ψηλά στη κοινής λήψης ιστοσελίδα του ΑΠΕ, για να πάει σε όλα τα media της χώρας. Στο δελτίο αυτό: 

  • Πρώτη φορά ανακοινώνεται σήμερα ότι τα τιμολόγια του Αυγούστου θα είναι πράγματι στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως έγραφε το Documento τις δύο τελευταίες εβδομάδες,
  • Τονίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει κρατικές επιδοτήσεις που θα μειώσουν τις τελικές τιμές κάτω των 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα – όπως στόχος της ήταν να απορροφήσει με το Powerpass το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο ρεύμα για το εξάμηνο Δεκεμβρίου – Μαΐου…  που δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. 
  • Διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι  δεν είναι πια πρόβλημα που οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας φτάνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα γιατί αυτές οι τιμές δεν μετακυλίονται πια στον καταναλωτή, με βάση τα πλαφόν ανά τεχνολογία που η κυβέρνηση έβαλε στις τιμές που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Πράγμα που όπως επίσης έχουμε εξηγήσει στα δύο τελευταία φύλλα μας δεν ισχύει καθώς ανεξαρτήτως πλαφόν, και στο νέο ενεργειακό μοντέλο η αγορά χονδρικής  συνεχίζει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και οι εταιρείες παροχής συνεχίζουν να αγοράζουν ρεύμα από τη χονδρική σε όλο και ψηλότερες τιμές και να το πουλάνε στους καταναλωτές, επίσης σε όλο και υψηλότερες τιμές. 

Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που λείπει από το δελτίο τύπου της κυβέρνησης  είναι ακριβώς αυτό: η οποιαδήποτε εξήγηση του πώς αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής, υποτίθεται, καταργήθηκε και οι τιμές της χονδρεμπορικής, υποτίθεται, δεν μετακυλίονται πια στους καταναλωτές, η τιμή του ρεύματος αντί να μειώνεται αυξάνεται και μάλιστα αυξάνεται κατά άλλο ένα 50%! Μυστήριο, ε;..

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.