ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κύπρος: Το ενεργειακό πρόγραμμα και ο κρίσιμος Νοέμβριος

1 min read

Οι κοινοπραξίες Exxon Mobil, Qatar Petroleum και ENI-TOTAL θα προχωρήσουν σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα θαλασσομετάχια 10 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ αντίστοιχα

Η Θέση του “Φ”   

ΤΟΝ Νοέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, η κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum θα προχωρήσουν σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο θαλασσομετάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, μια δεύτερη κοινοπραξία, ENI-TOTAL, αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές του χρόνου σε γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 6. Είναι σαφές πως μετά από δύο και πλέον χρόνια επανέρχεται η κινητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οι εταιρείες τότε είχαν επικαλεστεί την πανδημία και ανέστειλαν το ενεργειακό τους πρόγραμμα. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν προφανώς ο μόνος λόγος, που σταμάτησε το πρόγραμμα. Υπήρχαν κι άλλοι λόγοι, όπως οι τιμές στη διεθνή αγορά, ενώ υπάρχει και η άποψη πως οφειλόταν και στις απειλές της Τουρκίας. Η επιθετική πολιτική της Άγκυρας δεν εγκαταλείφθηκε και ως εκ τούτου η επαναδραστηριοποίηση των εταιρειών ενδέχεται να μην συνδέεται πλήρως με τη στάση της κατοχικής δύναμης. 

ΟΙ πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τις έρευνες της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Qatar Petroleum, δεν αναμένονται αποτρεπτικές κινήσεις από την Άγκυρα. Η κατοχική Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, λόγω των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι δυο εταιρίες. Έχει μεταδοθεί και επιβεβαιώνεται πως η Ουάσινγκτον διαμήνυσε προς την Άγκυρα πως οι γεωτρήσεις θα γίνουν και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρενόχληση. Σαφώς και η κατοχική Τουρκία θα συμμορφωθεί. Δεν μπορούμε όμως να προβλέψουμε πώς θα συμπεριφερθεί η Άγκυρα όταν θα διενεργήσει γεωτρήσεις η κοινοπραξία ENI-TOTAL. Ιδιαίτερα όταν στο θαλασσοτεμάχιο 6, που είναι αδειοδοτημένο στις δύο εταιρείες, η Τουρκία έχει προβεί σε παράνομες εργασίες. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι κινήσεις στη θάλασσα, στις οποίες προβαίνει η κατοχική δύναμη, συνιστούν υλοποίηση του μεγαλεπήβολου επεκτατικού σχεδίου της Γαλάζιας Πατρίδας. Ένα σχέδιο, που αποδεικνύει την αλαζονεία του Ερντογάν και του επεκτατικού σχεδίου της Τουρκίας. Οι κινήσεις στη θάλασσα περικυκλώνουν την Κύπρο με φρεγάτες και σκάφη έρευνας και γεώτρησης κι αυτό φαίνεται από την υλοποίηση των σχεδιασμών και τις αλλεπάλληλες εκδόσεις Navtex. Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι επιστρατεύουν τον στόλο της Turkish Petroleum Corporation, που προστατεύεται από στρατιωτικά σκάφη και μαχητικά, προχωρώντας στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους. 

ΤΙ θα γίνει τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης του Νοεμβρίου, όπου αναμένεται έντονη κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό που προβλέπεται είναι πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να στήσει ξανά ένα σκηνικό έντασης. Να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα. Πώς; Διά της ισχύος επιχειρεί να κατακτήσει και θαλάσσια περιοχή. Θα προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις, κατά πάσα πιθανότητα ανενόχλητα και στη συνέχεια θα διεκδικήσει όλο και περισσότερες περιοχές. Η τακτική της κατοχικής Τουρκίας είναι αμφισβήτηση, γκριζάρισμα περιοχών και διεκδίκησης. Και το ανεκδίκητο είναι πως η Άγκυρα μετά από αυτή την τακτική του τρίπτυχου αξιώνει «διαπραγματεύσεις». Κοντολογίς, θέλει να διαπραγματευτεί τις αξιώσεις της η Άγκυρα και ζητά ακόμη περισσότερο στα πλαίσια ενός… συμβιβασμού. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.