ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κύπρος: Σε δύο φάσεις ανοίγουν τα αεροδρόμια – Τι ισχύει για τις πτήσεις προς Ελλάδα

1 min read

Σε δυο φάσεις θα ανοίξουν τα αεροδρόμια στην Κύπρο από τις 9 Ιουνίου μέχρι τις 19 Ιουνίου ενώ στις αρχές του μήνα θα ξεκινήσουν τα ξενοδοχεία.  Τι ισχύει για τις πτήσεις για την Ελλάδα. Ποια είναι η διαδικασία. 

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία και η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

1η φάση με πιστοποιητικό υγείας

Στην Α’ Φάση, δηλαδή από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για τους επιβάτες και από τις δύο κατηγορίες χωρών θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, είπε, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

2η Φάση: Δεν απαιτείται πιστοποιητικό για χώρες κατηγορίας Α

Κατά τη Β’ Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Ωστόσο, για τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα,. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, ενώ μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Συνεχίζουν οι περιορισμοί για χώρες εκτός των δύο κατηγοριών

Εξάλλου, ο κ. Καροούσος ανακοίνωσε ότι για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες ανά πάσα στιγμή, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα, στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Ως εναλλακτική, ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιβάτες θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχτεί για 1 μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

«Όλοι οι επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό», είπε.

Διευκρίνισε επίσης ότι το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς και το κόστος της καραντίνας/αυτοπεριορισμού και μεταφορικών εκεί όπου υπάρχει θα το καταβάλλει ο επιβάτης.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμη ότι σε χώρες όπου τεκμηριωμένα οι αρχές αδυνατούν να παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων για εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς Κύπρο θα παρέχεται η υπηρεσία στην Κύπρο κατά την άφιξη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καρούσος γνωστοποίησε ότι Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών, προκειμένου να επικαιροποιείται η ταξινόμηση χωρών στις σχετικές κατηγορίες και ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και επιπρόσθετες χώρες.

Καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα

Εξάλλου, ο κ. Καρούσος ανακοίνωσε ότι από τις 6:00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 25 Μαΐου 2020, καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα και όλοι όσοι σήμερα φιλοξενούνται στους χώρους καραντίνας θα μεταβούν σπίτι τους για αυτοπεριορισμό για τις υπόλοιπες μέρες που υπολείπονται, ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία προήλθαν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.