ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κύπρος: Επεισόδια στη «νεκρή ζώνη»- Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών

1 min read

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής (18/8) στη «νεκρή ζώνη» στην Πύλα της Κύπρου, ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Το πρωί άνδρες των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκαν προς την περιοχή ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες για επέκταση/βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλα. Εκεί δημιουργήθηκε ένταση με ομάδες Τουρκυπρίων να επιτίθενται ενάντια τους και να τους χτυπούν, προκαλώντας ζημιές και σε οχήματα του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy.

Η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

«Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα/Πυλώνα, καθώς οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή.

Οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει δεσμευμένη να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης

Η κυπριακή κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοίνωσε χθες (17/8) ότι εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού, σε συνεργασία με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση. «Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος», τονίζει ο κ. Λετυμπιώτης και αναφέρει ότι «είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα ευρωτουρκικά. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της».

Με επιστολή που απηύθυνε χθες 17 Αυγούστου στην Ειρηνευτική Δύναμη η τουρκοκυπριακή διοίκηση ανακοινώνει ότι προχωρεί στην κατασκευή δρόμου από το χωριό Άρσος μέχρι την Πύλα. Το συνολικό μήκος του δρόμου Πύλας-Άρσους είναι 11,6 χιλιόμετρα. Τα πρώτα 7,5 χιλιόμετρα εμπίπτουν στα όρια του χωριού Άρσος, ενώ τα υπόλοιπα 4,1 χλμ. εμπίπτουν στα όρια της Πύλας. Η δικαιολογία που προβάλλεται φέρεται να είναι ανθρωπιστική και αφορά την εξυπηρέτηση των Τουρκοκυπρίων της Πύλας και του Άρσους. Οι κάτοικοι του πλατό της Πύλας στο οποίο περιλαμβάνονται τα χωριά Άρσος και Πέργαμος εξυπηρετούνται τόσο από το οδόφραγμα της Πύλας όσο και από του Περγάμους, που βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά στην επιστολή της υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί στο οδόφραγμα του Περγάμους προβαίνουν σε διακρίσεις και υποχρεώνουν σε ταλαιπωρίες τους Τουρκοκύπριους, σε αντίθεση με τους Ε/Κ που απολαμβάνουν προνομίων λόγω της ένταξής τους στην ΕΕ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.