ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

 Κύπρος Ελλάδα: Πολιτική σε δύσκολους καιρούς

1 min read

Διανύουμε ενδιαφέροντες καιρούς στην γειτονιά μας και στον κόσμο

Στέφανος Κωνσταντινίδης   

Καμιά φορά όταν παρακολουθείς προσεκτικά την πολιτική ζωή σε Ελλάδα και Κύπρο έχεις την αίσθηση  ότι πρόκειται για κινούμενες καρικατούρες. Βέβαια δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο, το βλέπεις και πλανητικά αυτό. Καρικατούρες  ενός πολιτικού σκηνικού που προκαλεί θλίψη. Ενός σκηνικού στημένου από επικοινωνιολόγους που κινούν τα νήματα σε άψυχες φιγούρες. Κι αναζητούν σχήματα λόγου να δώσουν ζωή στη σκηνή. Κι αναρωτιέσαι αν πρόκειται για τη διαπλοκή της παρακμής ή την παρακμή της διαπλοκής. Διότι η παρακμή φαίνεται να μαστίζει και τους επικοινωνιολόγους και τους λογογράφους των πολιτικών  που δεν καταφέρνουν με τίποτε να δώσουν ζωή στη σκηνή. 

Αυτό είναι φανερό στην Ελλάδα και αυτό καταγράφουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών. Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία  αλλά ελάχιστα επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, το δε ΠΑΣΟΚ μάλλον υποχωρεί. Τουτέστιν έχουν πρόβλημα τα συστημικά κόμματα. Αντίθετα ανεβαίνουν τα μικρότερα κόμματα που επωφελούνται από την  αντισυστημική  ψήφο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόμμα του Κασιδιάρη, ενός φυλακισμένου της «Χρυσής Αυγής», που εκτινάχτηκε στο 4,4% και θα μπορούσε να εκλέξει πέραν των 20 βουλευτών. Στα ΜΜΕ τα οποία αντιμετωπίζονται με την ίδια δυσπιστία από το κοινό όπως και το πολιτικό σύστημα, ο Μητσοτάκης διαθέτει πάντα τους ταλιμπάν του αλλά παρατηρούνται και ρωγμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ναυαρχίδα της Δεξιάς και της αστικής τάξης, η «Καθημερινή», έγραψε σε κύριο άρθρο της για το νομοσχέδιο του περιβάλλοντος που παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ότι «πολλές διατάξεις του μοιάζουν –ακόμη και στον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή– ως ικανοποίηση σειράς ρουσφετιών και φωτογραφικές ρυθμίσεις». Και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το αποσύρει.( Καθημερινή, 14.03.2023)

Στην Κύπρο ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός όσων ψήφισαν Χριστοδουλίδη καθώς το στημένο από τους επικοινωνιολόγους σκηνικό αδυνατεί να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα. Το περιτύλιγμα δεν αρκεί. Η επίσκεψη στην Αθήνα εκόμισε  ένα πουκάμισο αδειανό. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ξεχάστηκε και αντ΄αυτού θεσμοθετήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. Κάτι που η Ελλάδα το έχει ήδη θεσμοθετημένο με άλλες χώρες, ακόμη και με την Τουρκία! Η ουσία είναι ότι  πάμε με την προτεραιότητα του νέου Προέδρου, που όπως ενημέρωσε την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, είναι «η άρση του αδιεξόδου και η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Τουτέστιν συνέχιση της πολιτικής Αναστασιάδη από εκεί που τα αφήσαμε στο Κραν Μοντανά.  Και με όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο τέως Πρόεδρος και με ΥΠΕΞ τον σημερινό Πρόεδρο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα οποία προβλέπουν όλα τα γνωστά, εκ περιτροπής προεδρία , πολιτική ισότητα, δύο συνιστώντα  κράτη και άλλα ων ουκ έστιν τελειωμός! Για ποιο κανονικό κράτος μιλάμε λοιπόν;

Στην Κύπρο, η εκλογή επίσης της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία του ΔΗΣΥ έχει ταράξει κάπως τα λιμνάζοντα νερά και γι΄αυτό ίσως δέχεται συνεχείς επιθέσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ασφαλώς η νίκη της ήταν προγραμματισμένη και αναμενόμενη. Ακόμη ένα γρανάζι του συστήματος στη θέση του! Ασφαλώς και την βοήθησαν οι συγκυρίες, αλλά θα μπορούσα να γράψω μια διατριβή για τις συγκυρίες που βοήθησαν στην ανάδειξη όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ασφαλώς και έχει να δώσει δείγματα γραφής και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το πολιτικό της μέλλον, θετικό ή αρνητικό. Υπενθυμίζω πάντως ότι σε άλλες χώρες, νεαρές γυναίκες της δικής της περίπου ηλικίας, ανέλαβαν ως πρωθυπουργοί των χωρών τους-Φιλανδία και Νέα Ζηλανδία- ενώ στην Ιταλία μια νεαρή γυναίκα, περίπου της ίδιας ηλικίας, ανέλαβε την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Αυτό που μάλλον φαίνεται να προδιαγράφεται, είναι ότι θα προβληθεί ως το αντίπαλον δέος στον Χριστοδουλίδη από τους μεν ενώ ως τέτοιο θα πολεμηθεί από τους άλλους. Προοπτική, όπως γράφεται ήδη, οι επόμενες προεδρικές εκλογές! Αν δεν καεί ως τότε. Ίδωμεν! 

Παρακολουθούμε και τι συμβαίνει στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμέτωπο  με τον Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μπορεί να χάσει ο Ερντογάν ; Ή καλύτερα μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να χάσει; Δεν υπάρχει απάντηση. Θα το μάθουμε μόνο μετά τις εκλογές. Η Τουρκία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Στο μεταξύ αποτελεί όνειδος για την Δύση και ειδικά τους Αμερικανούς που σιωπούν για τον αποκλεισμό των Κούρδων από την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Υπάρχουν μόνο οι Ουκρανοί! Δεν υπάρχουν οι Κούρδοι, δεν υπάρχουν οι Παλαιστίνιοι, δεν υπάρχουν οι Κύπριοι.

Ύστερα έχουμε και την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία μετά την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους   πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία και είναι πια φανερό ότι ο στόχος των Αμερικανών είναι η ήττα και η καταστροφή της Ρωσίας. Γι΄αυτό και απέρριψαν το κινεζικό σχέδιο ειρήνης. Είναι βέβαια δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα πετύχουν κάτι τέτοιο, έχοντας απέναντι τους μια πυρηνική δύναμη. Για την ώρα οι Ρώσοι αστόχησαν στρατιωτικά αλλά οι Αμερικανοί αστόχησαν στην καταστροφή της ρωσικής οικονομίας και στην απομόνωση της χώρας. Η χρονιά αυτή ίσως δείξει προς τα που θα οδηγηθεί αυτός ο καταστροφικός πόλεμος.

Η Κίνα την ίδια ώρα είχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, την αποκατάσταση,  με μεσολάβηση της, των διπλωματικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Κάτι που δείχνει πως η Σαουδική Αραβία δεν είναι πια μια χώρα «υπάκουη» στα αμερικανικά κελεύσματα αλλά τοποθετεί πάνω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ τα δικά της εθνικά συμφέροντα.

Διανύουμε ενδιαφέροντες καιρούς.  Και στο πλανητικό επίπεδο και στη δική μας «ενορία», την Ελλάδα και την Κύπρο. Και όπως έγραψε κάποτε  ο αγαπημένος ποιητής, ο Νίκος Εγγονόπουλος, «στα γκολπόστ, παιδιά, στα γκολπόστ, να μην αρχίσουνε να πέφτουνε τα τέρματα βροχή και ηττηθούμε»!

Υ.Γ. Η τραγωδία των Τεμπών έδειξε πως στον καιρό της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής διαχείρισης των πάντων, η Ελλάδα δείχνει απροσάρμοστη  ενώ το πολιτικό της σύστημα αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες του για το πέρασμα σε ένα κανονικό κράτος που να μη το χαρακτηρίζουν οι πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία. Το σύστημα υγείας και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χώρας. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη όπως δείχνουν οι τεράστιες διαδηλώσεις και οι δημοσκοπήσεις. Πολλοί συγκρίνουν το σημερινό κλίμα κρίσης με αυτό του 2012.  Όλοι μιλούν για αλλαγή. Το πρόβλημα είναι με ποιες πολιτικές δυνάμεις; Οι επόμενοι μήνες ίσως αποδειχτούν κρίσιμοι για το μέλλον της χώρας.

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα,  ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.  Email, Stephanos.constantinides@gmail.com

Φιλελεύθερος

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.