ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κυπριακό: Επιμένει για δύο κράτη ο Ερντογάν και τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις

1 min read

O Erdogan τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού: Συνομιλίες «μόνον μεταξύ δύο κρατών»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέτει ως προαπαιτούμενο για την συνέχιση των συνομιλιών την αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων.

«Αν πρόκειται να γίνουν νέες συνομιλίες για την Κύπροαυτές δεν θα πρέπει πλέον να γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατά την τελετή εγκαινίων μίας σήραγγας υδροδότησης των Κατεχομένων.

Ο Erdogan έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την αναγνώριση «ισότιμου καθεστώτος» και «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων, όπως μετέδωσε το Anadolu.

Για την Πενταμερή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ανέφερε πως οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της «αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς», που είναι, όπως είπε, «αποσπασμένη από τα γεγονότα στο νησί».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει εφοδιάσει, σε ετήσια βάση, με 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα Κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, είπε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την τουρκική Κύπρο στην ανάγκη άλλων».

H πρόταση λύσης Tatar στη βάση δύο κρατών

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εργασίες της Πενταμερούς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar, κατέθεσε και εγγράφως πρόταση λύσης στη βάση δύο κρατών -για πρώτη φορά μετά το 1977- και την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διαμήνυσε κατόπιν της λήξης της Πενταμερούς ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ενδεχόμενη προσπάθεια νέων τετελεσμένων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, και μία τέτοια απόπειρα θα συνιστούσε αιτία μη συμμετοχής του σε μελλοντικές προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.