ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κυπριακές προεδρικές εκλογές: Αναμετρώνται Αναστασιάδης-Μαλάς

1 min read

Ομαλά εξελίσσεται από τις 7 το πρωί της Κυριακής η διαδικασία των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία, με ένα διάλειμμα 12- 13:00. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Κύπρο Κυπριανού μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχει ψηφίσει το 32,6% έναντι του 30,2% που είχε ψηφίσει στον α’ γύρο, με τη συμμετοχή να εμφανίζεται αυξημένη, ενώ συνεχίζονται οι εκκλήσεις για συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.

Για τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμετρώνται ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς, χωρίς κανένας από τους δύο να έχει εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη από κανένα κόμμα που στον α’ γύρο να στήριξε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή τον Γιώργο Λιλλήκα.

Ο δεύτερος γύρος θα δείξει κατά πόσο ο νυν πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης (35,5% στον γύρο), τον οποίο στηρίζει επίσημα ο ΔΗΣΥ, θα εξασφαλίσει επανεκλογή ή νέος πρόεδρος της Κύπρου θα είναι ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος).

Στατιστικά αξίζει να αναφέρουμε ότι στον α’ γύρο οι Αναστασιάδης και Μαλάς συγκέντρωσαν συνολικά οι δύο “μονομάχοι” του β’ γύρου έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους, σε σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σήμερα 296.699 ψηφοφόροι είναι χωρίς κομματική «γραμμή», καθώς ψήφισαν κάποιον από τους υποψήφιους που αποκλείστηκαν και ακόμα οι 154.961 από αυτούς επέλεξαν την «αποχή» στον α’ γύρο. Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων αυτών – που τα κόμματα που τους στήριξαν στον α’ γύρο, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών κάλεσαν σε «ψήφο κατά συνείδηση»- αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα, καθώς και τα ποσοστά της αποχής.

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη – Μαλά

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία, δήλωσε ότι «σήμερα είναι η μέρα, που οι πολίτες εκφράζονται και η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε θερμή παράκληση προς κάθε πολίτη, ανεξάρτητα ιδεολογικής ταυτότητας, να προσέλθει στην κάλπη.

«Η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει ακόμα προβλήματα και αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων μας. Από αύριο είναι μία νέα μέρα για όλους μας», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η αποχή είναι ανοχή. Κληθείς να σχολιάσει το ποσοστό αποχήςείπε πως δεν ήταν αναμενόμενο για προεδρικές εκλογές. Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσε η οικογένειά του, ενώ στο εκλογικό κέντρο βρέθηκαν και στελέχη του ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του ο ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς επσήμανε πως «είναι η μέρα της δημοκρατίας και των πολιτών», επισημαίνοντας πως «αυτή η διαδικασία μας αφορά όλους».

«Σήμερα είναι η μέρα που αποφασίζουν οι νέοι για το μέλλον τους. Αν θα είναι ελπιδοφόρο. Είναι η μέρα των εργαζομένων αγωνιούν για το αύριο, σήμερα είναι και η ώρα για όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης το 2013», δήλωσε ο κ. Μαλάς.

Καταλήγοντας σημείωσε πως χρειάζεται ήθος και υπογράμμισε πως όλη αυτή την προεκλογική περίοδο πορεύθηκε με βάση την αλήθεια. Ο Σταύρος Μαλάς συνοδευόταν από την σύζυγό του και τα μέλη του επιτελείου του.

Ψήφισαν οι επικεφαλής των κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του κόμματος που στηρίζει το Ν. Αναστασιάδη, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, έστειλε μήνυμα στους πολίτες, σημειώνοντας ότι: «Σήμερα είναι η δική τους μέρα και με την απόφασή τους θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Σήμερα τελειώνουν οι εκλογές. Από αύριο έχουμε σκληρή δουλειά για τον τόπο μας και χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπορούμε να απαλλαχτούμε από τις διαχωριστικές γραμμές που πληγώνουν την αγαπημένη μας Κύπρο. Χρειάζεται η ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του λαού μας. Θέλω, πιστεύω και εύχομαι να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και να ζήσουμε στην επόμενη πενταετία απαλλαγμένη από την κατοχή, ενωμένη και το σύνολο του κυπριακού λαού να ευημερεί».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, το κόμμα του οποίο στηρίζει επίσημα τον Σ. Μαλά ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που ψήφισε και σημείωσε: «Σήμερα ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει την πορεία που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού. «Έυχομαι», συνέχισε, «αύριο να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για όλο το κυπριακό λαό, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιου και Λατίνους».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους να αποφασίζουν για τον τόπο μας» και ευχήθηκε η εκλογική διαδικασία να κυλήσει όμαλά.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ένας εκ των υποψηφίων που αποκλείστηκε στον α’ αγύρο, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι: «Οι πολίτες στέλνουν σε όλους μας μηνύματα. Η κοινωνία περιμένει από τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί αλλά και από όλους εμάς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας αναμένουν».

«Εκλέγεται σήμερα ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τόσο στο κυπριακό όσο και στην οικονομία. Ελπίζουμε ότι από τα λάθη του παρελθόντος θα έχει αποκομίσει την απαραίτητη πείρα για να τα αντιμετωπίσει. Ως ΕΔΕΚ θα κρατήσουμε την ίδια στάση που τηρήσαμε και στο παρελθόν. Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μία αναφορά και στην αδιαλλαξία της Τουρκίας γι’ αυτό καλούμε τον επόμενο Πρόεδρο να ζητήσει την απόσυρση όλων των εγγράφων με τις παραχωρήσεις που κάναμε έως τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, του οποίου το κόμμα στον α’ γύρο στήριξε τον Ν. Παπαδόπουλο.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης επεσήμανε ότι: «Καλούνται όλοι οι πολίτες να τοποθετηθούν ενώπιον του διλλήματος. Ξέρω ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας καταλαμβάνεται από αισθήματα απογοήτευσης. Η πιο σκοτεινή ώρα της νύχτας είναι λίγο πριν να ξημερώσει. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί η ζωή δεν τελειώνει με τη σημερινή ημέρα».

Η Βουλή είναι έτοιμη για την εγκατάσταση του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου 2018, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης και πρόσθεσε ότι η ημερομηνία που πρέπει να εγκατασταθεί ο νέος Πρόεδρος είναι η 28η Φεβρουαρίου, όταν θα δώσει τη διαβεβαίωση ενώπιον του Σώματος και θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό.

«Έτσι ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία η δημοκρατική που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες και σήμερα είναι η πιο κρίσιμη ημέρα», είπε.

Χωρίς προβλήματα η διαδικασία στο εξωτερικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκλογικά τμήματα λειτουργούν και σε 38 χώρες εκτός Κύπρου, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ψηφοφόροι του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εφόρου Εκλογών, η διαδικασία και στο εξωτερικό ξεκίνησε και συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, με όλα τα εκλογικά κέντρα να έχουν ανοίξει, εκτός από τη Νέα Υόρκη, όπου η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 2μμ ώρα Κύπρου. Όπως ενημέρωσε ο κ. Κ. Κυπριανού, όλα τα εκλογικά τμήματα σε Κύπρο και εξωτερικό θα κλείσουν στις 6μμ ώρα Κύπρου.

Να σημειώσουμε ιδιαίτερα για την Ελλάδα ότι λειτουργούν 15 εκλογικά τμήματα σε εννέα πόλεις. Στην Αθήνα λειτουργούν πέντε εκλογικά τμήματα, όλα στο Δεύτερο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών και τρία στη Θεσσαλονίκη, στο Δεύτερο Γενικό Λύκειο, ενώ οι Κύπριοι πολίτες που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν επίσης: στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πάτρας, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων , στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στο Αμφιθέατρο Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, στο Κτίριο “Ανδρόγεω” στο Ηράκλειο Κρήτης , στο Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνης και στο Κεντρικό Δημαρχείο Βόλου.

Στις 19:30 τα τελικά αποτελέσματα

Δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν συνολικά 550.876 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 657 είναι Τουρκοκύπριοι, οι 283 εγκλωβισμένοι, ενώ 11.683 διαμένουν στο εξωτερικό.

Με τους εγκλωβισμένους, τους ελληνοκύπριους που ζουν στα κατεχόμενα, να αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταφέρονται με εκμισθωμένα λεωφορεία σε εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.

Τα τελικά αποτέλεσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 7:30 το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου Προέδρου θα γίνει στις 22:00, στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το Γενικό Έφορο Εκλογών κ. Κυπριανού, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 6:30μμ, ενώ στις 6μμ θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.