ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κτίριο υπό κατάρρευση στην Αιόλου: Εκεί πήρε ο Όθωνας τις μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα

1 min read

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 αλλά τα μνημεία από την εποχή εκείνη καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας.

Ιστορία βαριά, ταυτισμένη με τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους κουβαλά το κτίριο στην Αιόλου 38, που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την αδιαφορία των ιδιοκτητών του στο πέρασμα των ετών.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες ούτε το ίδρυμα Χατζηκώνστα, στο οποίο ανήκει το κτίριο, αλλά ούτε και άλλος φορέας ενδιαφέρθηκε σοβαρά για τη συντήρησή του και την ανάδειξη της πλούσιας Ιστορίας του που μας φέρνει δύο αιώνες πίσω όταν η Αθήνα ανέπνεε ελεύθερη από τον τουρκικό ζυγό και ο Όθωνας λάμβανε μέσα σε αυτό αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που το υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογία δεν θέλουν με τίποτα να γκρεμιστεί το κτίριο στην Αιόλου 38, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως το «ξενοδοχείο του Όθωνα», ενώ πολλοί το γνωρίζουν και ως το «κτίριο του Λόρδου Βύρωνα» επειδή κατά το παρελθόν το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε «Βύρων».

Εξι χρόνια χτιζόταν και δεκαετίες… καταρρέει

Ο θεμέλιος λίθος έπεσε το 1833, δηλαδή, λίγα χρόνια μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Αθήνα κι ενώ η μισοκατεστραμμένη πόλη (από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας) έγινε πρωτεύουσα του νέου Βασιλείου της Ελλάδας.

dsc02489.jpg

Το 1834 ανοικοδομείται και σχεδιάζεται η επέκταση της πόλης προς βορρά της παλαιάς πόλης, από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη, Έντουαρτ Σάουμπερτ (Eduard Schaubert) και τον βασιλικό σύμβουλο Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze). Το κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1933 και ολοκληρώθηκε το 1939.

Ξενοδοχείο Ανατολή και Βύρων

Για έναν τουλάχιστον αιώνα το κτίριο στην Αιόλου 38 λειτούργησε ως ξενοδοχείο, πιθανόν αρχικά υπό την επωνυμία “Η Ανατολή” (μαρτυρείται το 1854) και, από τα τέλη τουλάχιστον του 19ου αιώνα, ως “Βύρων” (μαρτυρείται το 1900, το 1920 και το 1930).

Η αρχιτεκτονική του εκφράζει μια πρώιμη αυστηρή νεοκλασική άποψη, όπως σημειώνει και η αρχιτέκτονας και ομότιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, “με έμφαση στη δωρικότητα και την απλότητα”.

dsc03886.jpg

Αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο

Πιθανολογείται ότι τον Μάιο του 1833 φιλοξένησε τον Όθωνα κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ για ένα διάστημα, μεταξύ των ετών 1839-1842, φέρεται ότι “εξενοδοχείτο” εκεί και το αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή των φυσικομαθηματικών Γεώργιο Βούρη (+1860), “προτού ο βαρώνος Σίνας κτίση το λαμπρόν κτίριον του Λόφου των Νυμφών”.

Στο ισόγειο στέγασε κατά διαστήματα διάφορα εμπορικά καταστήματα (λ.χ., το 1900 καπνοπωλείο και υποδηματοπωλείο, το 1930 αρτοποιείο, υποδηματοπωλείο και κατάστημα γουναρικών, ενώ πιό πρόσφατα -το 1991- εμπορικά ενδυμάτων και φυτοφαρμάκων).

aiol3819912.jpg

Αν και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της οδού Αιόλου, αλλά και των νεωτέρων Αθηνών γενικότερα, δεν έγιναν ποτέ εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να πέφτουν σοβάδες, ακροκέραμα και να φτάσουμε στην κατάρρευση μέρος του κτιρίου τα ξημερώματα της Τετάρτης (6/11).

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.