ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δήλωση της ακίνητης περιουσίας

1 min read

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με ανακοίνωσή του, καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες, που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους, είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους, να το πράξουν άμεσα.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν δήλωσαν εγκαίρως την ατομική τους ιδιοκτησία μετά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις της πολιτείας, από το Κτηματολόγιο τονίζεται, πως μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να θεσμοθετηθεί ο τρόπος επιβολής τους. Ενώ, το ύψος του προστίμου θα είναι συνάρτηση της αξίας της ιδιοκτησίας, που δεν δηλώθηκε και του χρόνου καθυστέρησης. Μετά την θεσμοθέτησή τους θα ενεργοποιηθεί και η επιβολή τους. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, όσοι πολίτες σπεύσουν μέχρι τότε να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους δεν θα επιβαρυνθούν με κανένα πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η προσέλευσή των πολιτών στα γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 6505600 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον το σύνολο των γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας προκειμένου να δεχθούν όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία τους.

Στα γραφεία Κτηματογράφησης τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο διάστημα και λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η κίνηση στα γραφεία Κτηματογράφησης μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων είναι τα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Λακωνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Μαγνησίας/Σποράδες, ν. Ιωαννίνων/Θεσπρωτίας και Δυτικής Αττικής/Νήσων Αττικής.

Οι αλλαγές της επόμενης μέρας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ενα νέο σκηνικό επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τα δασικά ακίνητα μέχρι τον συντελεστή δόμησης και το Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται εν μέσω κορωνοϊού να δώσει παράταση από τρεις έως έξι μήνες στην τακτοποίηση αυθαιρέτων με το σημερινό καθεστώς, γεγονός που σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μπορούν να κάνουν έως το φθινόπωρο χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία είναι η ενεργοποίηση του πολεοδομικού εργαλείου που είναι η μεταφορά συντελεστή δόμηση που θα δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα και θα απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες δεσμευμένων οικοπέδων ή διατηρητέων κτηρίων.

Επιπλέον, από εδώ και πέρα, στα 21 μέτρα θα φθάνει το ύψος των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη (με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Συγγρού όπου το ύψος των κτηρίων θα φθάνει μέχρι τα 24 μέτρα), ενώ 30 χρόνια είναι το διάστημα που προβλέπεται για την τακτοποίηση των κατοικιών που έχουν χτιστεί σε δάση και δασικές περιοχές (αναμένεται το οριστικό ΟΚ από το ΣτΕ).

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, θα έχουν δουλειά να κάνουν από τις 18 Μαΐου έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου.

Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες θα πρέπει το προαναφερόμενο διάστημα να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ελέγξει για τυχόν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων στο Κτηματολόγιο.Το διάστημα αυτό θα αρχίσουν να τρέχουν δυο προγράμματα προανάρτησης και 12 ανάρτησης σε όλη τη χώρα που αφορούν πάνω από τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται πως την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινά η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας, όπου μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες (σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου) έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Στις αλλαγές στον χώρο των ακινήτων περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις για όσους ιδιοκτήτες εισπράττουν μειωμένα ενοίκια κατά 40% λόγω κορωνοϊού. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό πρόκειται να ληφθούν εντός Μαΐου.

Εξετάζονται δύο με τρία σενάρια, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν, συνυποβάλλοντας το μισθωτήριο συμβόλαιο με το αποδεικτικό της είσπραξης του μειωμένου ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής, μελετάται η καθιέρωση μιας έκτακτης έκπτωσης επί του φετινού φόρου εισοδήματος (εισοδήματα 2019), ενώ εξετάζεται και η εξαίρεση και μη φορολόγηση των μειωμένων ενοικίων που θα εισπράξουν φέτος οι φορολογούμενοι.

Δημοσίευση στα Social Media