ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξένη γκαλερί διαθέτει σε δημοπρασία κλεμμένες εικόνες από Μοναστήρια της Ηπείρου

1 min read

Δεν είναι η πρώτη φορά που κειμήλια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς πωλούνται στο εξωτερικό και είναι απορίας άξιον γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν αντιδρά…

Σε δημοπρασία βγήκαν δύο από τις εκατοντάδες εικόνες που είχαν κλαπεί την δεκαετία 2000- 2010 από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr.

Όπως φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μοναδικών θησαυρών της περιοχής έχει καταλήξει στο εξωτερικό και σταδιακά οδηγείται στην πώληση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά όπου κλεμμένες εικόνες εντοπίζονται σε δημοπρασία κάποιας γκαλερί του εξωτερικού. Το ίδιο είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν όταν εικόνες εντοπίστηκαν στο Λονδίνο αλλά και στην Γερμανία.

Αυτή την φορά προς πώληση βρίσκονται δύο εικόνες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν συντηρηθεί πολύ καλά. Πρόκειται για μία εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα και μία της Παναγίας Πορταΐτισσας. Η τιμή για την πρώτη ανέρχεται στα δέκα χιλιάδες ευρώ και για την δεύτερη στις δώδεκα χιλιάδες.

Οι εικόνες σύμφωνα με έγκυρες πηγές προέρχονται από την Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο Ζαγορίου.Η μεγάλη κλοπή στο Μακρίνο είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2007. Τότε οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στην εκκλησία, ξήλωσαν ολόκληρη την επίχρυση και ξυλόγλυπτη πόρτα της Ωραίας Πύλης και άρπαξαν άλλες τριάντα επτά πολύτιμες εικόνες.

Δημοσίευση στα Social Media