ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Απριλίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξεκινά μέσα στον Ιούλιο το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ»

1 min read

Υπενθυμίζεται πως στον προηγούμενο κύκλο το «ταβάνι» στο ατομικό εισόδημα που επέτρεπε την ένταξη στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» ήταν οι 40.000 ευρώ και πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στις 80.000 ευρώ.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Με προϋπολογισμό περί τα 270 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται πως μέσω του δημοφιλούς προγράμματος θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 20.000-25.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο οδηγός εφαρμογής, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης, θα δει το φως της δημοσιότητας το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 12 Ιουνίου. Για την ίδια ημέρα, εκτός απροόπτου, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσει, επισήμως, την προκήρυξη του δεύτερου κύκλου. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μετά τις εθνικές εκλογές, με επικρατέστερη ημερομηνία εκκίνησης την Παρασκευή, 12 Ιουλίου. Οπως στον πρώτο κύκλο, έτσι και στον επικείμενο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://exoikonomisi.ypen.gr) που θα δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων θα ανοίγει σταδιακά, δηλαδή σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά ομάδες περιφερειών.

Καλά πληροφορημένα στελέχη επισημαίνουν πως οι αλλαγές στο πρόγραμμα θα είναι ελάχιστες (συγκριτικά με τον πρώτο κύκλο) και θα σχετίζονται με ζητήματα τεχνικής φύσεως. Ως μία από τις σημαντικότερες αναφέρουν τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου στην έβδομη και τελευταία κατηγορία δικαιούχων. Γι’ αυτήν υπενθυμίζεται πως στον προηγούμενο κύκλο το «ταβάνι» στο ατομικό εισόδημα που επέτρεπε την ένταξη στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» ήταν οι 40.000 ευρώ και πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στις 80.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά για λήψη άτοκου δανείου με σκοπό να πραγματοποιήσουν τις ενεργειακές παρεμβάσεις που επιθυμούν και καλύπτονται στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν επιχορήγηση.

Από εκεί και πέρα, για τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται επιδότηση, τα ανώτατα ποσοστά αυτής ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια θα κινηθούν από 50% έως 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος (ως είχαν και στον πρώτο κύκλο).

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, αλλά και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

Στα τέσσερα είδη παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» συμπεριλαμβάνονται: η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης και το σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.