ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τι θα γίνει με καταστήματα, μετακινήσεις Ερχονται ανακοινώσεις

1 min read

Για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς μίλησε την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Ιανουαρίου και τα καφέ, που δεν αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από το σύνολο της εστίασης, όπως βεβαίως και η νυχτερινή διασκέδαση.

Εξήγησε ότι αυτό περιλαμβάνεται στο πλέγμα των αποφάσεων για το τι δεν πρέπει να ανοίξει, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όπως τόνισε, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό παρά τον ένα μήνα καραντίνας και αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σχετικά με το τι θα επιτρέπεται για τις μετακινήσεις στην ίδια περιφέρεια μεταξύ των δήμων, ειδικά όταν ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο εξήγησε ότι «οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, για τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. Επομένως με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο».

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο με υψηλότερη κινητικότητα, είπε ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά και σημείωσε πως θα υπάρχει στην περίοδο των γιορτών μια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.

«Το βασικό μας πρόβλημα για τη διασπορά του ιού είναι η κινητικότητα. Ας την περιορίσουμε λίγο. Έχουμε δει ότι στο δεύτερο lockdown, παρά τα μέτρα που είναι σχεδόν τα ίδια μετά το κλείσιμο των σχολείων, η κινητικότητα παραμένει 20% πιο υψηλή από το πρώτο lockdown και αυτό δικαιολογεί τα αυξημένα κρούσματα».

“Όλα θα κριθούν από τον επιδημιολογικό χάρτη, το επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε ημέρα έχει μεγάλη σημασία. Το τι κρούσματα θα υπάρξουν, από εκεί και πέρα κάθε άνοιγμα όπως έγινε τη Δευτέρα, με τα 110 καταστήματα εποχικών ειδών, έχει συγκεκριμένη κινητικότητα που λαμβάνεται υπόψιν” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον realfm 97,8.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA, την Τρίτη, ανέφερε, νεταξύ άλλων, ότι «περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους».

Σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συγκεντρωθούν διαφέρει από χώρα σε χώρα, η κ. Λινού τόνισε ότι «Κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό αριθμό. Νομίζω ότι οι επιλογές γίνονται πρακτικά. Ώστε να είναι δύο οικογένειες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες. Πρέπει να είναι οι ίδιοι ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα, 102 θανάτους και 579 ασθενείς στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 303 εντοπίστηκαν στην Αττική και 283 στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.