ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορωνοϊός Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι Τι λένε οι επιστήμονες

1 min read

Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού μετά και τη χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων, εάν το αμέσως επόμενο διάστημα διαπιστωθεί πως τα υφιστάμενα δεν αποδίδουν και η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίσει να αυξάνεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “Καθημερινή”, μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι εστιατόρια και μπαρ να κλείνουν στις 21.00 καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, πλην αυτών στο “κόκκινο”, και για τις σε επίπεδο “πορτοκαλί” περιοχές. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γενικό “λουκέτο” σε περιοχές με μεγάλη επιβάρυνση, ενώ το καθολικό lockdown αποτελεί την έσχατη επιλογή. Στόχος είναι να αποφευχθεί πάση θυσία ένα “σκληρό” lockdown κάτι που μπορεί να γίνει μόνο εφόσον τα μέτρα που λαμβάνονται εφαρμόζονται. Το επίκεντρο της επιδημίας είναι πλέον στη Βόρεια Ελλάδα γεγονός που σχετίζεται και με την πτώση της θερμοκρασίας. Αυξάνονται και οι “κόκκινες” περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα. 

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. 

“Τώρα, εδώ που είμαστε, αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, είναι να χτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας. Η διαφορά των τέλειων μέτρων με αυτά που έχουμε τώρα είναι πολύ μικρή. Χρειάζεται ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει ποια είναι η δική του συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία” δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΙ. “Η λογική θα πάρουμε και άλλα μέτρα δεν θα πιάσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε αυτά τα μέτρα. Αν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τα κρατήσουν, δεν έχει νόημα. Αν κάνω επικοινωνιακή πολιτική θα σας αποκλείσω το lockdown, αν σας μιλήσω ως επιστήμονας δεν αποκλείεται προφανώς, αν στην Ελλάδα έχουμε 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να λέμε κάνουμε περισσότερα τεστ γι’αυτό έχουμε περισσότερα κρούσματα, δεν είναι αυτό επιχείρημα” τόνισε.

Ερωτηθείς αν τα 5.000 κρούσματα είναι εφικτό να υπάρξουν στην Ελλάδα απάντησε “βεβαίως, αυτή είναι η πορεία και άλλων κρατών. Η πανδημία είναι σε μια έξαρση, ίσως να το πω και εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα το ελέγξουν κάπως. Το ερώτημα είναι θα το ελέγξουν με την έννοια της σταθεροποίησης ή με την έννοια της μείωσης. Γιατί η σταθεροποίηση δεν φτάνει”.

“Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα. Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε αυτό. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες και η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία των χωρών αυτών” σχολίασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που με τα υπολογιστικά του μοντέλα είχε προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Όπως είπε, μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό. Ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δυο μήνες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.