ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορονοϊός: Τα σενάρια και για νέα lockdown και το “απόλυτο στοίχημα” – Πότε θα αποδώσουν τα “επώδυνα μέτρα”

1 min read

Το “απόλυτο στοίχημα” για τις επόμενες ημέρες, είναι αυτό του περιορισμού των μετακινήσεων, όπως περιεγράφη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, την Παρασκευή, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων lockdown και να προειδοποιούν ότι ο χειμώνας αυτός “έχει πολλές εκπλήξεις” και “μακρύ δρόμο”.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, σύμφωνα με τα όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και τα μέτρα “φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν”, όμως επειδή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες εβδομάδες. Δηλαδή, τα νούμερα δεν θα βελτιωθούν άμεσα.

Το κρίσιμο ερώτημα, όπως τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι το πότε θα αποδώσουν τα “επώδυνα μέτρα”, κάτι που “θέλει χρόνο”, όπως προειδοποίησε.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι οι ειδικοί αναμένουν πως τις πρώτες 7-10 μέρες θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που βλέπουμε σήμερα. “Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των εισαγωγών και σε μία-δυο εβδομάδες πιθανολογείται να έχουμε μείωση των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους”, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου σημειώνοντας πως ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το δικό του lockdown μέσα σ’ αυτό το διάστημα.

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως δεν βλέπουμε τον λόγο να υιοθετηθεί μία τέτοια πρόταση”, σχετικά με τα εναλλασσόμενα lockdown, ωστόσο, παρατήρησε: “Ξέρουμε βέβαια ότι ο χειμώνας που είναι μπροστά μας έχει πολλές εκπλήξεις, έχει μακρύ δρόμο και είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν και επόμενα lockdown, αναλόγως με τη συμπεριφορά όλων μας”.

Η ίδια πάντως, σημείωσε πως εξετάζεται εάν η συγκομιδή ελιάς είναι πιθανός παράγοντας που προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορες περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν απασχολήσει τους επιστήμονες. “Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανώς η έξαρση σ’ αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με συγκομιδή ελιάς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται”, τόνισε.

Μάλλον είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι “δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο και έτσι όπως και στη χώρα μας παγκοσμίως μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί περισσότερα από 53 εκατ. άτομα κι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας στη χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανώς η έξαρση σ’ αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με συγκομιδή ελιάς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά από την ομάδα των επιδημιολόγων. Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες Covid αλλά και σε ΜΕΘ όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις 10 ημέρες, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο pick του δεύτερου κύματος” υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει συνεχή πίεση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η αύξηση των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυτήν την εβδομάδα, καθώς άγγιξαν τους 250, δηλαδή κατά μέσο όρο 39 την ημέρα τις τελευταίες 7 ημέρες. “Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15-55 ετών. Δυστυχώς μεγάλος αριθμός 40-60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα ενώ ταυτόχρονα είναι και σημαντικός ο αριθμός των ασθενών άνω των 65 ετών και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται”.

Η καθηγήτρια μίλησε για σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη: “Από την άλλη, σήμερα, παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Επειδή έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουμε αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναντάμε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η διασπορά το ταχύτερο και θα έχουμε ανακοπή αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το αν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown. Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Η απάντηση είναι ότι τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου. Εξηγώντας την αύξηση στα κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες σημείωσε: “Μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7-10 μέρες θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό βλέπουμε σήμερα. Αυτήν τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των εισαγωγών και σε μία -δυο εβδομάδες πιθανολογείται να έχουμε μείωση των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το δικό του lockdown μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Ο καθένας μας να νιώσει κομμάτι αυτής της κοινωνίας. να ακολουθούμε όλοι τους υγειονομικούς κανόνες γιατί νιώθουμε αλληλεγγύη για τους γύρω μας και βάζουμε το σύνολο της κοινωνίας πάνω απ’ όλα. Το lockdown μας δίνει δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο να βρούμε νέες θεραπείες και να εμβολιαστούμε. Τώρα έχουμε καλύτερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον τρία εμβόλια, εφόσον κλινικές δοκιμές αποδείξουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ήδη έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα εμβόλια που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας μας δίνουν μεγάλη ελπίδα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αλλά η αναμονή δεν πρέπει να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία για να μειώσουμε τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών και να καταφέρουμε να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων”.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση σημείωσε πως “κατανοώ πως αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει, είμαστε κουρασμένοι. Απευθύνομαι σε όλους αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, γιατί αισθάνονται αλώβητοι και δεν φοβούνται. Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος, αλλά ζητούμε από όλους αυτούς να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να φερθούν υπεύθυνα τηρώντας τις αποστάσεις , φορώντας τη μάσκα ώστε να μπορέσουμε να δούμε την επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων στη χώρα”.

Χαρδαλιάς: Κλειδί ο περιορισμός των μετακινήσεων

«Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ενώ τόνισε ότι «τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Όπως είπε, το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι «να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη, να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ΄εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαία».

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Οι μετακινήσεις και κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολή SMS ή έντυπη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας, (με sms με τον κωδικό 1) ή για κίνηση με το κατοικίδιο, (sms με τον κωδικό 6).

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ.

Σχετικά με την εστίαση διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι μείωση των μετακινήσεων επιτυγχάνεται και μέσω της τηλεργασίας ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους οργανισμούς «να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές, ότι οι έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας και των λοιπών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και συμπλήρωσε ότι κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν επιτρέπεται η άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων και επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η ατομική άσκηση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και κατά προτίμηση κοντά στον τόπο κατοικίας μας.

«Περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters νέες συρροές νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μια δύσκολη ίσως την πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και παρά την κόπωση που όλοι αισθανόμαστε η κατάσταση απαιτεί από όλους μας να τηρούμε απόλυτα ακόμα πιο πιστά τα μέτρα και η πιστή τήρηση των μέτρων σημαίνει λίγη υπομονή ακόμα. Υπομονή, επιμονή, σθένος ώστε το τέλος της πανδημίας να μας βρει υγιείς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δίπλα μας στο πλευρό μας. Μένουμε στο σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν έχουν οι αρχές εικόνα για το πόσα εκατομμύρια πολίτες πραγματοποιούν καθημερινά μέσα στο lockdown έστω και μία μετακίνηση κι αν πρέπει να πάει η χώρα σε ένα καθολικό 15ημερο lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρακολουθούν και πόσα εκατομμύρια πολίτες κινούνται κι ανά περιοχή και ανά Περιφέρεια και στο σύνολο του εικοσιτετραώρου.

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν διαφορετικά τα δεδομένα πχ το Σάββατο από ό,τι ήταν τις καθημερινές. Το βήμα που κάνουμε είναι ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα. Είναι ξεκάθαρο ότι το απόλυτο στοίχημα για όλους μας και για τους επιδημιολόγους αλλά και για όλους όσους συνδράμουν και επιχειρησιακά στην προσπάθεια αυτή, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι ο δείκτης αυτός τα πρώτα εικοσιτετράωρα φαίνεται να επιτυγχάνεται, ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί χρειάζεται με επιμονή να συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε, να περιορίζουμε τη μεταφορά και τη μετάδοση του ιού».

«Σε κάθε περίπτωση έχουμε εργαλεία τα οποία, ανάλογα με το βαθμό περιττών ή όχι μετακινήσεων, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z14k2g1nhsp&playlistId=v-c729wvff7ttd-stΚοντοζαμάνης: Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση από ιδιώτες γιατρούς, θα προχωρήσουμε σε επίταξηΑνοικτό το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών γιατρών εφόσον χρειαστεί, άφησε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.Αρχικά, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι «η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα να συνεργαστούν με το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ θετική», επισημαίνοντας πως «στη μάχη αυτή κανείς δεν περισσεύει. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνει όλους τους γιατρούς, όλους τους επαγγελματίες Υγείας και στη μάχη αυτή θα πολεμήσουμε όλοι».

Στη συνέχεια, όμως, ήταν σαφής. «Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση, ναι θα προχωρήσουμε σε επίταξη, υπάρχει σχέδιο, υπήρχε σχέδιο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί εφόσον χρειαστεί», υπογράμμισε.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.