ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τις εστίες που επιμένουν – Απαγόρευση πανηγυριών και εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα

1 min read

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας μετά την αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 24 κρούσματα,  εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές οι εστίες της νόσου στην Καστοριά και την Ξάνθη, ενώ άλλα επτά συνολικά είναι «εισαγόμενα».

Την ώρα όμως, που στην Ελλάδα ζητήθηκαν νέα μέτρα από τους λοιμωξιολόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  προειδοποιούσε ότι η πανδημία είναι πιθανό να γίνει χειρότερη.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα αποφάσισαν να απαγορευθούν τα πανηγύρια έως το τέλος του Ιουλίου, τουλάχιστον και παράλληλα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Τέλος τα πανηγύρια μέχρι τέλη Ιουλίου – Οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων 

Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας, και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 13/7 με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Eίχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε στους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν την άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η Επιτροπή εισηγείται επίσης την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα της χώρας, και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες. Ήδη στην Κακαβιά έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1.100 έλεγχοι σε εργάτες που έρχονται για συγκομιδή φρούτων.

Τo επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αποτίμηση θα έχουμε στο τέλος του μήνα. Οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και σε εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές και στις τοπικές αρχές στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης τα νέα κρούσματα πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «ορφανά», ενώ αυτά τα περιστατικά είναι χαμηλού ιικού φορτίου επομένως με τον όρο που χρησιμοποιούν οι ειδικοί δεν μεταδίδουν εύκολα.

Συνολικά επτά άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Μποδοσάκειο γενικό νοσοκομείο Πτολεμαϊδας. Οι εικόνες από πανηγύρια που γίνονται σε όλη την Ελλάδα με χιλιάδες άτομα να διασκεδάζουν χωρίς τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων προκάλεσαν την ανησυχία των λοιμωξιολόγων και την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευσή τους.

Συγκεκριμένα, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο σε πανηγύρια και beach bar, οδήγησαν στην απαγόρευσή τους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Τελευταίο περιστατικό, ένα πανηγύρι στην Εύβοια, όπου περίπου 200 άτομα δεν δίστασαν να χορέψουν όλοι μαζί στο κέντρο ενός γηπέδου.

Στους Καθενούς Ευβοίας πάνω από 2000 άνθρωποι βρέθηκαν στο πανηγύρι και «ξέχασαν» την πανδημία και διασκέδασαν χωρίς να τηρούν μέτρα κι αποστάσεις. Και στον Κάβο, στη νότια Κέρκυρα, ντόπιοι και τουρίστες, διασκέδασαν στο τοπικό πανηγύρι.

Προβληματισμός επικρατεί στους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς γι αυτούς τα πανηγύρια αποτελούν το βασικό τους έσοδο προκειμένου να στηρίξουν άλλες δραστηριότητες του πολιτισμού όπως είναι οι χορωδίες, τα χορευτικά συγκροτήματα αλλά ακόμα και η προσφορά τροφίμων σε ανέργους και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Σύλλογοι σε ολόκληρη την Ελλάδα θα πρέπει να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον μήνα Ιούλιο μετά τη σύσταση της επιτροπής.

Με πιθανή την αρχή ενός νέου πανδημικού κύματος οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και η Πολιτεία προχώρησε στην απαγόρευση των πανηγυριών και των των μαζικών εκδηλώσεων, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Παρασκευής – καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο εργαστήριο υγιεινής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ: «όλοι διάγουμε μια περίοδο με κορωνοϊό θα πρέπει να αποφεύγονται αν δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις που από ότι φαίνεται δεν είναι εύκολο και συνεπώς η λύση είναι στο να αποφεύγονται αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις υψηλού συγχρωτισμού.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν της την ανησυχία των ειδικών και όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:»Απαγορεύουν μεν τα πανηγύρια αλλά ανοίγουν πτήσεις από χώρες με έξαρση κορωνοϊού. Το αλαλούμ συνεχίζεται». Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν λέγοντας: «Η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.