ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορονοϊός Συμπτώματα: Διαφορές ανάμεσα σε COVID-19, εποχική γρίπη και κοινό κρυολόγημα

1 min read

Ο κορονοϊός και η εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί τη νόσο COVID-19. Τόσο αυτή, όσο και η γρίπη είναι ασθένειες του αναπνευστικού που εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τις διαφορές μεταξύ της νόσου COVID-19 και της γρίπης.

Κορονοϊός – Γρίπη – Κρυολόγημα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κορονοϊού έχουν κάποιες διαφορές.

Τα άτομα που έχουν γρίπη θα παρουσιάσουν συμπτώματα εντός 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα για τη νόσο COVID-19 μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ 1-14 ημερών. Ωστόσο, η διάμεση περίοδος επώασης για τον νέο κορονοϊό είναι 5,1 ημέρες. Συγκριτικά, η περίοδος επώασης για το κοινό κρυολόγημα είναι 1-3 ημέρες.

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι παρόμοια τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως πυρετό και πιο ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή και βήχας.

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει συγκριτικά τα συμπτώματα του κορονοϊού, της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος:

COVID-19ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Περίοδος επώασης1-14 μέρες1-4 μέρες1-3 μέρες
Πρώτα συμπτώματαΣταδιακάΑπότομαΣταδιακά
ΠυρετόςΚοινόΚοινόΣπανίως
ΒήχαςΚοινόΚοινόΉπιος έως μέτριος
ΚούρασηΚοινόΚοινόΜερικές φορές
ΣυνάχιΜερικές φορέςΜερικές φορέςΚοινό
ΜπούκωμαΜερικές φορέςΜερικές φορέςΚοινό
ΔιάρροιαΜερικές φορέςΜερικές φορέςΣπανίως
Πόνοι στο σώμαΜερικές φορέςΚοινόΕλαφρώς
ΠονόλαιμοςΜερικές φορέςΜερικές φορέςΚοινό
ΠονοκέφαλοςΜερικές φορέςΚοινόΣπανίως
Απώλεια όρεξηςΜερικές φορέςΚοινόΜερικές φορές
Δυσκολία στην αναπνοήΚοινόΜερικές φορέςΉπια
Προβλήματα στο αναπνευστικόΚοινόΜερικές φορέςΜερικές φορές

Κορονοϊός – Γρίπη: Βαρύτητα της νόσου και θνησιμότητα

Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως ήπια συμπτώματα της COVID-19 εκείνα που δεν αναγκάζουν τον ασθενή να νοσηλευτεί. Ο ΠΟΥ ταξινομεί τις ήπιες αυτές περιπτώσεις με συμπτώματα όπως:

  • πυρετός
  • βήχας
  • κούραση
  • απώλεια της όρεξης
  • ρινική συμφόρηση
  • πονόλαιμος
  • πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 15% των περιπτώσεων COVID-19 είναι σοβαρές και το 5% είναι πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται αναπνευστήρα για να αναπνέουν. Η πιθανότητα σοβαρής και κρίσιμης μόλυνσης είναι υψηλότερη στην COVID-19 παρά στην εποχική γρίπη.

Ο νέος κορονοϊός είναι επίσης πιο θανατηφόρος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας για τη νόσο COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερο από εκείνο της γρίπης. Σε σύγκριση με τη γρίπη, η έρευνα για τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της. Αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν με το χρόνο.

Κορονοϊός – Γρίπη: Μετάδοση

Τόσο ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής  βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ικό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

Κορονοϊός – Γρίπη: Θεραπευτική αγωγή

Δεδομένου ότι η γρίπη υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό από τη νόσο COVID-19, υπάρχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 1-2 ημέρες. Αυτά τα αντιιικά φάρμακα βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τον ιό. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που να έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου COVID-19, αν και οι επιστήμονες ερευνούν επί του παρόντος αρκετά φάρμακα σε δοκιμές. Παρόλο που δεν υπάρχει επί του παρόντος εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε στη θεραπεία των συμπτωμάτων και τυχόν επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν.

Για τις ήπιες περιπτώσεις, ένα άτομο πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τηρεί κοινωνική απόσταση από τους άλλους υγιείς ανθρώπους γύρω του. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιπυρετικά φάρμακα για να μειώσουν τον πυρετό. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο, ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Κορονοϊός – Γρίπη: Πρόληψη

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι μέσω του εμβολιασμού.

Πολλά στελέχη της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Τα πιο κοινά στελέχη ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Οι επιστήμονες προσπαθούν κάθε χρόνο να προβλέψουν ποια στελέχη θα είναι πιο κοινά την επόμενη σεζόν, για να επιλέξουν τα σωστά συστατικά του εμβολίου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την COVID-19. Ο νέος κορονοϊός είναι νέος και η ανάπτυξη ασφαλών εμβολίων απαιτεί χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 περιλαμβάνει:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σωστό τρόπο
  • Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας
  • Να διατηρείτε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται
  • Να καλύπτεται το στόμα σας στο εσωτερικό του αγκώνα σας, όταν φτερνίζνεστε ή βήχετε
  • Να ΜΕΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ειδικά εάν αισθανθείτε αδιαθεσία
  • Να εργάζεστε από το σπίτι αν είναι δυνατόν
  • Να αποφεύγετε τον συγχρωτισμό οποιασδήποτε κλίμακας

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.