ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Ιουνίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορονοϊός, σε ισχύ έκτακτα μέτρα: Τι είναι κλειστό, τι ανοιχτό, τι επιτρέπεται, όλες οι απαγορεύσεις

1 min read

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα η απαγόρευση της κυκλοφορίας με νέα αυστηρότερα μέτρα να είναι σε ισχύ. Οι πολίτες θα πρέπει πλέον να μπαίνουν στο forma.gov.gr και να εκτυπώνουν τις δηλώσεις για τις μετακινήσεις τους. Τι είναι κλειστό, τι ανοιχτό, τι επιτρέπεται τι απαγορεύεται από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

– Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
– Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
– Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
– Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
– Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
– Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
– Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
– Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, το forma.gov.gr, οι αιτήσεις και τα SMS

Επιπλέον επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν με έγγραφα από το taxis ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Για την αποφυγή συνωστισμού στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας, που λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου 2020, προχώρησε ο ΟΑΕΔ, ενώ παράταση αυτοδίκαια στην καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβεί κανείς στις υπηρεσίες για την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών.

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα πολιτών από κράτη εκτός Ε.Ε. (οι Ελληνες πολίτες εισέρχονται κανονικά), εκτός αν τίθεται ζήτημα οικογένειας ή επείγουσας εργασίας. Επιπλέον, όσοι Ελληνες επιστρέφουν στη χώρα, τίθενται υποχρεωτικά σε 14ημέρη απομόνωση στον τόπο προορισμού τους, με το βλέμμα των ειδικών να έχει στραφεί ιδιαίτερα σε όσους επαναπατρίζονται έχοντας εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για προληπτικούς λόγους, στο σφράγισμα των ελληνικών συνόρων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ κλειστά παραμένουν και τα σύνορα με την Τουρκία, με πρωτοβουλία της τελευταίας.

Προσωρινή παύση ισχύει και ως προς την αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία και την Ισπανία.

Κλείνουν και εκκενώνονται οι φοιτητικές εστίες όλων των Πανεπιστημίων

Μετακινήσεις

Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου και στις άδειες οδήγησης και τα δελτία τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με μοναδική εξαίρεση τα φορτηγά και τα λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.

Ταυτόχρονα, σε αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου τίθενται όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης, ενώ για τις μετακινήσεις εντός της Αθήνας έχει ανασταλεί η εφαρμογή του δακτυλίου έως το τέλος Απριλίου.

Τροποποιήσεις και αναστολές στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τα Μέσα μεταφοράς θα λειτουργούν με μειωμένο ωράριο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα έχουν ανασταλεί τα δρομολογια μετά τις 12 τα μεσάνυχτα σε μετρό και τραμ.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οδηγίες στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω κοροναϊού έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας γίνεται κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω Διαδικτύου.

Ποιες επιχειρήσεις λειτουργού και ποιες θα μείνουν κλειστές

Ρολά επ’ αόριστον έχουν κατεβάσει τα εξής:

– Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
– Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
– Μπαρ και καφετέριες
– Μαγαζιά εστίασης, εκτός από delivery και take away
– Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
– Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)
– Βιβλιοθήκες n Μουσεία n Αθλητικοί χώροι
– Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια n Γυμναστήρια n Κέντρα διασκέδασης n Κινηματογράφοι n Θέατρα.

Τα ανοιχτά καταστήματα

Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες.

Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ, αυτά λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ καθημερινά και από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις Κυριακές, και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον.

Στις νέες προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνεται και η αναλογία 15 τ.μ. για κάθε πελάτη στο κατάστημα, προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.

– Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
– Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away)
– Πρατήρια υγρών καυσίμων n Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
– Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων n Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
– Καθαριστήρια n Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
– Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων n Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών n Γραφεία τελετών
– Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
– Καταστήματα εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Με αυστηρούς κανόνες θα λειτουργούν από αύριο και οι λαϊκές δημοτικές αγορές, καθώς στο 50% μειώνεται ο αριθμός των παραγωγών που διαθέτουν στο εξής τα προϊόντα τους, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων.

Την ίδια ώρα, στο ενδιάμεσο φάσμα εμπορικής λειτουργίας εντάσσονται επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές μεν, αλλά λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς στην προσέλευση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, όπως:

– Kαταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.
– Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
– Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου τα οποία λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. n Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης με ειδική πρόβλεψη για την ανά 2 μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Δημοσίευση στα Social Media