ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορωνοϊός: Σε διπλό μέτωπο η επιχείρηση «επιστροφή» – Επέκταση μέτρων σε εστίες ανάφλεξης και σύσταση για οικειοθελή καραντίνα

1 min read

Με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους καλούς, που λέει το τραγούδι, αλλά όχι με τον κορονοϊό, που θυμίζει η κυβέρνηση.

Η επιχείρηση «επιστροφή» ξεκίνησε και βασικός στόχος είναι να απλωθεί δίχτυ ασφαλείας πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα που ήδη δέχονται κατά κύματα τους εκδρομείς που γυρίζουν πίσω. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και επιστήμονες δουλεύουν σε διπλό μέτωπο: Εντείνουν και επεκτείνουν τα αυστηρά μέτρα σε όλες τις παραθεριστικές περιοχές που παραμένουν εστίες ανάφλεξης και ταυτόχρονα καλούν σε οικειοθελή καραντίνα και σε χρήση μάσκας όσους επιστρέφουν.

Με βασικό σύνθημα «μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό», η νέα επικοινωνιακή καμπάνια στοχεύει ειδικά στις νεότερες ηλικίες, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στα ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών τους και στις ευπαθείς ομάδες. Στα αυξημένα μέτρα προστασίας είναι η πρόβλεψη για τηλεργασία ή back office για τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και το τέλος Αυγούστου, αλλά και η αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μία εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ταυτόχρονα, από σήμερα ξεκινά να ισχύει το μέτρο του «λουκέτου» τα μεσάνυχτα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αττική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα. Το μέτρο ισχύει επίσης σε Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο-Αντίπαρο, Ρόδο, Κω και Ζάκυνθο, ενώ μπήκε και όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, θα σταλεί και μήνυμα από το «112» σε όλους τους πολίτες της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, σε μια προσπάθεια να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πάρος-Αντίπαρος

Το μοντέλου του Πόρου ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται σε Πάρο και Αντίπαρο και θα διατηρηθεί έως τις 24 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, απαγορεύονται οι συναθροίσεις πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Ειδικά για τον Πόρο, όπως έγινε γνωστό παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου τα μέτρα, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ωστόσο χρειάζονται 2 εβδομάδες για να καταστεί σίγουρο.

«Δεν είστε άτρωτοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Χθες ανακοινώθηκαν 217 επιπλέον κρούσματα. Από τα 199 εγχώρια, τα 21 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 με γνωστές συρροές. Στην Αττική εντοπίστηκαν 73 κρούσματα, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν  37 κρούσματα, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.075, ενώ είχαμε και δύο νέους θανάτους (συνολικά 228 θάνατοι). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 24.

Ελεγχοι

Δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον πιθανό εντοπισμό κορονοϊού σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους έκαναν χθες από νωρίς το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Περιφέρεια Αττικής ο στόχος των ελέγχων -που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες- είναι ο εντοπισμός θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής διένειμαν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρειες τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του Covid-19 στην κοινότητα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομικά και δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. «Γι’ αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο Λεκανοπέδιο, να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεών μας από την επιδημία. Σε αυτό το πλαίσιο συστήνουμε και σε όσους εργαζομένους επιστρέφουν αυτές τις ημέρες από τις διακοπές τους να προτιμήσουν την τηλεργασία για μία εβδομάδα, όπως αποφασίσαμε να κάνουμε και για όλους τους εργαζομένους της περιφέρειάς μας, να φοράνε παντού μάσκες, αλλά και να αποφύγουν τις επαφές με ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπου ο κίνδυνος είναι αυξημένος».

Σύλληψη ιερέα

Ενας ιερέας συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Καλύμνου μετά από ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία καλούσε τους πιστούς να μην βάλουν μάσκα ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, κατά την επίσκεψή τους στην εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ο ιερέας έγραψε: «Κανείς να μην φορέσει μάσκα στην εορτή της Παναγίας μας. Δεν πρέπει να στενοχωρήσουμε την Κυρία Θεοτόκο. Η μητέρα μας θέλει να δει τα πρόσωπά μας. Θέλει να δει την πίστη μας. Σε αγαπάμε Παναγία μου, και είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά σου θα σου δώσουμε αυτή τη χαρά! Δεν θα φορέσει κανείς μάσκα».

Πιστή επιτέθηκε στους αστυνομικούς για το πρόστιμο της μάσκας - Τους πέταξε μπουκάλι με νερό

Στα νοσοκομεία

Μετά τη σημαντική ενίσχυση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με περισσότερες από 6.000 προσλήψεις, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία-Covid».

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

– 73 στην Π.Ε. Αττικής

– 37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 14 στην Π.Ε. Χανίων
– 11 στην Π.Ε. Εβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
– 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 8 στην Π.Ε. Πιερίας
– 5 στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 3 Π.Ε. Μαγνησίας

– Από 2 στις Π.Ε. Αργολίδας, Δράμας, Δωδεκανήσων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κοζάνης, Πέλλας, Ροδόπης, Φθιώτιδας και Χίου
– Από 1 στις Π.Ε. Αρκαδίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Λασιθίου, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σερρών, Χαλκιδικής και Λάρισας

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.