ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορωνοϊός: Πιστοποιητικό σε όσους κάνουν το εμβόλιο – Πώς θα χορηγείται, πού θα χρησιμοποιείται

1 min read

Πιστοποιητικό θα έχουν όσοι εμβολιασθούν κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω ειδικής ιστοσελίδας, όπως γνωστοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται, ήδη σήμερα συζητήθηκε πώς κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό ιστοχώρο και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο “πιστοποιητικό εμβολιασμού”».

 

Για το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό να αποτελεί κάτι σαν «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε πως:

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί».

 

«Διαβατήρια» εμβολιασμού για τις πτήσεις;

Αν και σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου το «διαβατήριο» εμβολιασμού δεν είναι στο «τραπέζι», ανά καιρούς δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο έχουν αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό και ειδικότερα όσον αφορά στις πτήσεις.

Ειδικότερα, η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas έχει ανακοινώσει ότι θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν με διεθνή πτήση, ενώ ο τομέας των αερομεταφορών γενικότερα, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το «διαβατήριο» εμβολιασμού και πάσο υγείας.

Qantas: Θα ζητάμε να εμβολιάζονται προτού ανέβουν στο αεροπλάνο

Η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας Qantas θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για όλους τους επιβάτες των διεθνών της πτήσεων, έχει γνωστοποιήσει ο διευθυντής της, σημειώνοντας ότι η αξίωση αυτή θα γίνει μάλλον «συνήθης» στον τομέα.

Η υποχρέωση να έχει εμβολιαστεί κάποιος κατά της COVID-19 για να ταξιδέψει με την Qantas θα τεθεί σε ισχύ όταν θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για το κοινό, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλαν Τζόις.

«Εξετάζουμε την αλλαγή των όρων χρήσης για τους ταξιδιώτες των διεθνών πτήσεων, ώστε να τους λέμε ότι θα ζητάμε από τον κόσμο να εμβολιάζεται προτού μπορέσει να ανέβει στο αεροπλάνο», δήλωσε ο Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel Nine.

Η Qantas μελετά επίσης την εφαρμογή του μέτρου αυτού και στις εσωτερικές πτήσεις, αποκάλυψε ο ίδιος.

«Ωστόσο για τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων που φτάνουν στην Αυστραλία και γι’αυτούς που φεύγουν από τη χώρα, πιστεύουμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα», συνέχισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas προέβλεψε εξάλλου ότι το μέτρο αυτό θα γενικευτεί στον κόσμο των αερομεταφορών, καθώς οι κυβερνήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες σκέφτονται αυτήν την περίοδο το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, της σύστασης ηλεκτρονικών δελτίων εμβολιασμού.

«Διαβατήρια» εμβολιασμού και πάσο υγείας

Ο Τζόις, μιλώντας , αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο οι επιβάτες να έχουν «διαβατήριο» εμβολιασμού, το οποίο θα επιβεβαιώνει τι είναι το εμβόλιο και αν είναι αποδεκτό στην εκάστοτε χώρα που θα ταξιδεύει ο καθένας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «διαβατήριο» αυτό είναι κάτι που σκέφτονται όλες οι αεροπορικές εταιρείες.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), από την πλευρά της, τόνισε τη Δευτέρα ότι ένα «ψηφιακό πάσο υγείας», το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το εμβόλιο, θα είναι το «κλειδί» για να ανοίξουν τα σύνορα.

Μάλιστα, το πάσο αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Οι εταιρείες σχεδιάζουν μία δοκιμή προς τα τέλη του χρόνου με σκοπό να εφαρμοστεί πλήρως τους πρώτους μήνες του 2021.

Κανονική ζωή μόνο για τους εμβολιασμένους;

Μπορεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι προαιρετικό, ωστόσο ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στη Βρετανία έδωσε το περίγραμμα του τι θα σημαίνει για κάποιον να έχει εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός για το Εμβόλιο στη Βρετανία Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε: «Οι πολίτες που θα αρνηθούν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να δουν την κανονική ζωή τους να περιορίζεται, καθώς τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδο σε εκείνους που δεν έχουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί».

Ερωτηθείς από το BBC εάν θα υπάρχει ένα «διαβατήριοβ ανοσίας, o Ναντίμ Ζαχάουι απάντησε ότι το στάτους εμβολιασμού ενός πολίτη κατά της Covid-19 ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται σε μια τηλεφωνική εφαρμογή που θα ενημερώνει τους γιατρούς για την κατάσταση του εν λόγω προσώπου.

«Όμως, επίσης, νομίζω ότι θα βρείτε πως εστιατόριαμπαρκινηματογράφοι και άλλοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν πιθανόν αυτό το σύστημα, όπως θα έχουν κάνει με την εφαρμογή», είπε ο Ζαχάουι στο BBC.

«Αυτού του είδους η πίεση θα ασκηθεί με δύο τρόπους: από τους παρόχους υπηρεσιών, που θα πουν «κοίταξε, δείξε μας ότι έχεις εμβολιαστεί», αλλά επίσης θα κάνουμε την τεχνολογία όσο το δυνατόν ευκολότερη και πιο προσβάσιμη».

Ερωτηθείς εάν ουσιαστικά θα καταστεί αδύνατο να κάνει κανείς οτιδήποτε χωρίς το εμβόλιο, ο Ζαχάουι απάντησε: «Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει, όμως νομίζω ότι πιθανόν να δείτε ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών θα θέλουν να δεσμευτούν σε αυτό, όπως θα έχει γίνει με την εφαρμογή».

Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ με 600 διασωληνωμένους – 89 θάνατοι, 1.251 κρούσματα

Παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 167 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.092 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 1.237 (40%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Πηγή  cnn.gr

 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.