ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορωνοϊός – Κοτανίδου: Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ

1 min read

Στη λειτουργία 70 κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊό συγκριτικά με τις 30 κλίνες που υπήρχαν στον Ευαγγελισμό, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό σε ολόκληρη τη χώρα, αναφέρεται η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Όπως τονίζει η καθηγήτρια πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», «αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ που προορίζονται για τους ασθενείς με covid-19», αλλά όταν ερωτάται τι θα συμβεί στο απευκταίο σενάριο να απαιτηθούν 1.000 κρεβάτια μέσα στον Απρίλιο, επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας είναι ακόμη ελεγχόμενος».

Η ίδια ελπίζει ότι δεν φτάσουμε στην Ελλάδα στο σημείο να επιλέγουμε ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ποιοι όχι, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς όπως λέει «έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία του Πληθυσμού» και συμπληρώνει:

«Όσο οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες και η καμπύλη δεν εκτοξεύεται, αλλά διατηρείται σε χαμηλή πορεία, είμαστε αισιόδοξοι».

Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει, όπως λέει, ότι «εφόσον ο ασθενής δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, η έκβαση φαίνεται να είναι καλή στη ΜΕΘ. Οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο».

Ωστόσο επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι ασθενείς με δυσοίωνη πρόγνωση είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας. Εξηγεί ακόμη ότι για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες ΜΕΘ. 

«Δομικά είναι οι ίδιες ΜΕΘ, αλλά έχουν εξοπλιστεί με κλειστά κυκλώματα αναπνευστήρων, στολές, ειδικές μάσκες και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού για αποφυγή μόλυνσης από τον ιό» αναφέρει.

Η κ. Κοτανίδου όταν ρωτήθηκε αν ο κλινικός γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση κάποιας επιπλοκής του κορωνοϊού, όπως η πνευμονία, από το τηλέφωνο, χωρίς να ακροαστεί τον ασθενή και να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, απάντησε πως «αρχικά η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο για το covid-19. Η οδηγία του ΕΟΔΥ “Μείνετε Σπίτι” αφορά ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία».

Τα άτομα υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες κ.α) που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια οφείλουν να είναι σε επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους επισημαίνει και συμπληρώνει:

«δύσπνοια, ταχύπνοια και ο κορεσμός οξυγόνου κάτω από 95% θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον για νοσηλεία».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.