ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορονοϊός: Γερμανοί και Έλληνες επιστήμονες κοντά στην ανακάλυψη νέου φαρμάκου

1 min read

Kορονοϊός: Νέα σημαντική ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων  δίνει ελπίδες για την δημουργία του φαρμάκου που μπορεί να καταπολεμήσει τον Covid -19. Ξεκινά άμεσα η συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες. 

Η ανακάλυψη της κρυσταλλικής δομής της κύριας πρωτεάσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού

Η σημαντική επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου ειδικού για την καταπολέμηση του νέου κορoνοϊού SARS-CoV-2.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Rolf Hilgenfeld, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λούμπεκ στη Γερμανία, ανακοίνωσε την κρυσταλλική δομή της κύριας πρωτεάσης του κορoνοϊού και μάλιστα συγκρυσταλλωμένης με έναν αναστολέα-υποψήφιο φάρμακο.

Τα επιστημονικά αυτά ευρήματα θέτουν τις βάσεις για τον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμάκου ειδικού για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η κύρια πρωτεάση (Mpro, 3CLpro) του κορωνοϊού αποτελεί ελκυστικό στόχο για την ανακάλυψη νέου φαρμάκου
(αναστολέα του ενζύμου), γιατί διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην επεξεργασία πρωτεϊνών που μεταφράζονται από το ιικό RNA.

Η εξειδίκευση της ιικής πρωτεάσης δεν ομοιάζει με καμία από τις πρωτεάσες του ανθρώπου και γι’ αυτό θεωρείται ότι αναστολείς της δεν θα παρουσιάζουν τοξικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τέταρτο των χρησιμοποιούμενων γενικά φαρμάκων αποτελείται από αναστολείς ενζύμων.

Οι αναστολείς που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία βασίζονταν σε παλαιότερα ευρήματα του Καθ. Hilgenfeld, στα πλαίσια ερευνών για τον SARS-CoV. Οι τωρινές μελέτες σε εργαστηριακό επίπεδο έδειξαν ότι ο προτεινόμενος αναστολέας
(άλφα-κετοαμίδιο) είναι κατάληλος για χρήση υπό εισπνεόμενη μορφή.

Η ομάδα του Καθηγητή Γιώργου Κόκοτου στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ ξεκίνησε συνεργασία με την ομάδα του Καθηγητή Hilgenfeld, στα πλαίσια της οποίας ενώσεις (κετοαμίδια) που είχαν συντεθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και
παρουσίαζαν δράση κατά κορωνοϊών να ελεγχθούν για τη δράση τους στη Γερμανία έναντι του νέου κορoνοϊού.

Ο Τσιόρδας για τα φάρμακα που δίνουν ελπίδες

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Τσιορδας αναφερόμενοςι στα φάρμακα που δίνουν ελπίδες κόντρα στην καταπολέμηση του κορονοϊού τόνισε χθες (29/3/2020) ότι τόσο η χλωροκίνη όπως και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και θα πρέπει να δίνεται μόνο με συνταγή και υπό την παρακολούθηση γιατρού.

Ο ειδικός λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα πολιτών στην Αμερική, οι οποίοι ήπιαν χλωροκίνη που ήταν κατάλληλη για καθαρισμό ενυδρίου με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Ως παράδειγμα προς αποφυγή έδωσε και την περίπτωση ενός ακόμα ανθρώπου που δοκίμασε χλωροκίνη με αποτέλεσμα να καταλήξει στην εντατική.

Οπως είπε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πανάκια για τον κορονοϊό, ούτε εχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, και όλα είναι υπό εξέταση. Τόνισε για ακόμα μια φορά ότι η παραπληροφόρση ειναι πιο επικίνδυνη και από τον ίδιο τον ιό.

Παράλληλα, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη φάρμακο, την μεφλοκίνη, η οποία, όπως είπε, μαζί με την χλωροκίνη έχει και αυτή τοξικότητες και παρενέργειες και χρειάζεται παρακολούθηση.

Η ουσία αυτή έχει παρόμοιο μηχανισμό με τη χλωροκίνη. Όπως τόνισε η μεφλοκίνη χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και ανάμεσα στα συμπτώματα ειναι και οι ψυχολογικές παρενέργειες.


Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην μεφλοκίνη, λέγοντας πως θα δοκιμαστεί και το φάρμακο αυτό, το οποίο έχει παρόμοια χρήση με τη χλωροκίνη αλλά και πιθανές παρενέργειες και τοξικότητα.

Το συγκεκριμένο φάρμακο δρα κατά της ελονοσίας, όπως επίσης και η χλωροκίνη, η οποία περιλαμβάνεται σε θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό.

Τσιόδρας για την παλιά μέθοδο που μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό

Κορονοϊός: Υπάρχει μια παλιά μέθοδος που μπορεί να καταπολεμήσει τον COVID-19. Σε αυτήν αναφέρθηκε και ο καθηγητής Τσιόρδας σήμερα Κυριακή 29/3/2020.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο και ότι όλα ακόμα δοκιμάζονται. ” Oι επιστήμονες ενωμένοι προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης” είπε.


Παρόλα αυτά, τόνισε ότι υπάρχουν πρώιμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και ότι ήδη πέντε ασθενείς πήραν ορό από άνθρωπο που ανάρρωσε από τη νόσο στην Κίνα.

Λογικά ο καθηγητής αναφέρεται στην μέθοδο της παθητικής ανοσοποίησης.

Τι είναι η παθητική ανοσοποίηση

Όπως σας είχε ενημερώσει το news4health.gr υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποιους μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ένας λόγος είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί μπορει να είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μια παλιά μέθοδο που ονομάζεται: “παθητική μέθοδος αντισωμάτων” (passive antibody therapy) ή πιο απλά παθητική ανοσοποίηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation.

Αυτή η μέθοδος δεν χρειάζεται καμία έρευνα ούτε και ανάπτυξη. Υπάρχει από το 1930 και μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη.

Στη μέθοδο αυτή οι ειδικοί παίρνουν αίμα από κάποιον άρρωστο που έχει τον ιό και έχει αναρρώσει. Χρησιμοποιώντας τον ορό – το μέρος που περιέχει αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση – οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να κάνουν την εγχυση στο άλλο άτομο, είτε προλαμβάνοντας μια μόλυνση, είτε βοηθώντας την να την καταπολεμήσει.

“Μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι να θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τη μέθοδο αυτή και να βρεθούν οι άνθρωποι που θα δώσουν αίμα για το σκοπό αυτό” δήλωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Arturo Casadevall του πανεπιστημίου Johns Hopkins Bloomberg που συμμετέχει στην έρευνα αυτή σύμφωνα .medicalnewstoday.com.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.