ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορωνοϊός: Εισηγήσεις για παράταση του lockdown τον Ιανουάριο – Οι γιορτές… δείκτης για τη συνέχεια

1 min read

Ενα ισχυρό «crash test» θα αποτελέσει η εορταστική περίοδος για το lockdown τον Ιανουάριο. Η επιδημιολογική καμπύλη ακολουθεί αργή αλλά σταθερή πτωτική πορεία.

Εάν, όμως, οι πολίτες χαλαρώσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως φοβούνται οι ειδικοί και η κυβέρνηση, είναι πολύ εύκολο να ανατραπεί. Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες εκφράζουν την άποψη να τραβήξουν τα περιοριστικά μέτρα όσο πιο κοντά στα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδιαίτερα τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, κοντά στις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία ισχύει η καραντίνα.

Η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και των κλάδων διασκέδασης και ψυχαγωγίας θεωρείται βέβαιη και για τον Ιανουάριο. Σε επιμήκυνση της αναγκαστικής λύσης του click away οδηγείται και το λιανεμπόριο, πλέον οι προσπάθειες στρέφονται στην επαναλειτουργία της Εκπαίδευσης, που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο.

«Κλειδί» η κινητικότητα

«Ολα βρίσκονται σε συνάρτηση με την κινητικότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων, όταν παρατηρείται, σχετίζεται άμεσα με αυξημένη κινητικότητα. Εάν υπάρξει η επιδιωκόμενη συμμόρφωση στα μέτρα και οι συναθροίσεις γίνουν όπως προβλέπεται, τότε θα κρατήσουμε χαμηλά την πανδημία. Εάν, όμως, δεν συγκρατηθούμε και χαλαρώσουμε, τότε τα μέτρα θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα ακόμη», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής τονίζει ότι τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί σε σχέση με την άρση των μέτρων, καθώς πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που δείχνουν τον δρόμο. Ωστόσο, όπως λέει, εάν πρέπει να ανοίξει κάτι, αυτό είναι η Εκπαίδευση. «Ξέρουμε καλά ότι τα σχολεία δεν συμμετέχουν στην καμπύλη της πανδημίας. Είναι μεγάλη ανάγκη να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εάν συνεχιστεί η ύφεση και δεν υπάρξουν εκπλήξεις τις γιορτές, τότε θα το συζητήσουμε για τα σχολεία. Για να ακολουθήσει μετά το λιανεμπόριο και αρκετά αργότερα η εστίαση. Κάπως έτσι θα πάει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν παρατηρηθεί χαλάρωση αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά αναμένεται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα.

Ερωτηθείς πότε η κοινωνική και η οικονομική ζωή θα έρθει σε προ-Covid επίπεδο, ο κ. Γώγος απαντά ως εξής: «Θα είμαστε τυχεροί εάν μπορέσουμε τον Ιούνιο να λειτουργήσουμε τις περισσότερες δραστηριότητές μας». Οπως σημειώνει και ο ίδιος με τη σειρά του, αυτό που είναι ήδη γνωστό, για να μην υπάρχουν καθόλου περιορισμοί καθοριστική προϋπόθεση αποτελεί η ανοσοποίηση με το εμβόλιο περίπου του 70% του ελληνικού πληθυσμού. Το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης του παραπάνω ποσοστού εξαρτάται από δύο παράγοντες: Την επάρκεια των εμβολίων και την πρόθεση των πολιτών να εμβολιαστούν.

Διασωληνώσεις

«Οι επόμενες ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες για το τι θα συμβεί τον Ιανουάριο. Θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία; Ή θα έχουμε άτακτη οπισθοχώρηση;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και, επίσης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Επισημαίνει ότι η πραγματικότητα είναι ότι το lockdown επέδρασε, έστω και με αργό ρυθμό. Ωστόσο, όπως λέει, «για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε έχουμε δρόμο μπροστά μας». Εκφράζει δε την προσωπική του άποψη ότι είναι πιο ασφαλές το lockdown να αρθεί με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων στα νοσοκομεία.

Οι αριθμοί των ασθενών στις ΜΕΘ και όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, όπως και οι δεκάδες θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά, είναι τα στοιχεία που καθιστούν τους ειδικούς επιφυλακτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τη Δευτέρα ανέρχονταν σε 538, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός, παρά τα σημάδια βελτίωσης της πίεσης στο ΕΣΥ που προκύπτουν από τις νέες εισαγωγές – έπεσαν κάτω από τις 200 ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων διατηρήθηκε πάνω από τους 500 και την εβδομάδα που τελειώνει, γεγονός ανησυχητικό από τη στιγμή, μάλιστα, που τα μαθηματικά μοντέλα προέβλεπαν 300 διασωληνωμένους στα ελληνικά νοσοκομεία ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Χαμηλός ρυθμός

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι ήταν η ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η πανδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ενημέρωση για την Covid-19 την περασμένη Τρίτη. Εάν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία, είναι ευδιάκριτη αυτή η ταχύτητα επιδείνωσης. Ενδεικτικά, στις 24 Οκτωβρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 91, ενώ έναν μήνα μετά, στις 24 Νοεμβρίου, σε 562 (αύξηση κατά 517%).

Αντίθετα, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 491, αριθμός ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με έναν μήνα πριν, εν μέσω lockdown, όταν διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 540 ασθενείς.

Οσον αφορά στα ημερήσια κρούσματα, πάντως, την εβδομάδα που πέρασε παγιώθηκαν σε τριψήφιο αριθμό, κάτι που λαμβάνεται ως θετικό κατά τους ειδικούς.

Εκκληση για ρεβεγιόν σε «κοινωνική φούσκα»

Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να περάσουν τις γιορτές ιδανικά μόνο με την οικογένειά τους ή, εάν συναντηθούν με άλλη οικογένεια, να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» σε όλη την εορταστική περίοδο. Επιπλέον, είναι υψίστης σημασίας να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Οι οδηγίες που έχουν δώσει τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως και το υπουργείο Υγείας μέσω εγκυκλίου του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, συνοψίζονται ως εξής: Οποιος έχει συμπτώματα να μη συμμετέχει καθόλου σε συνευρέσεις με άλλους. Η χρήση της μάσκας να γίνεται όπου είναι δυνατόν, για παράδειγμα στις επισκέψεις σε γιαγιάδες και παππούδες. Να διατηρείται μικρός αριθμός ατόμων στις συναντήσεις και να είναι ο ίδιος της εορταστικής «φούσκας» που θα επιλέξει ο καθένας. Η διατήρηση των κανόνων υγιεινής και ο πολύ καλός αερισμός των κλειστών χώρων είναι, επίσης, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της πανδημίας σε χαμηλά επίπεδα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.