ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κορονοϊός: 32 οι νεκροί στην Ελλάδα – 95 νέα κρούσματα, 1.061 συνολικά

1 min read

Στους 32 έχουν ανέλθει οι νεκροί στη χώρα μας εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό, καθώς τέσσερις ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη, το τελευταίο 24ωρο. Όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν επιβεβαιωθεί 95 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει πλέον σε 1.061. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 69 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Οι 47 ασθενείς από τους 69 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι άνω των 65 ετών ή με υποκείμενο νόσημα. Πέντε ασθενείς έχουν βγει από την εντατική.

Η μέση ηλικία των θανόντων, όπως είπε, ήταν τα 73 έτη. Από τους 32 νεκρούς, οι 25 ήταν άνδρες και οι 7 γυναίκες, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα και ηλικιωμένοι. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στη χώρα έχουν γίνει 14.363 τεστ για κορονοϊό.

Σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 621.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 28.600 θάνατοι, ενώ 137.000 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν. Στο επίκεντρο της πανδημίας φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ και έχουν τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, πάνω από 105.000 κρούσματα. Ειδική αναφορά έκανε για τη Νέα Υόρκη, όπου όπως είπε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς έχουν υπερκεραστεί οι δυνατότητες του συστήματος υγείας για ανταπόκριση. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες με τις περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, με τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα παγκόσμια δεδομένα, ο μέσος όρος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή είναι πέντε μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη, είναι επτά ημέρες. Σχετικά με τον θάνατο, είναι περίπου 14-20 ημέρες με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για όσους μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι περίπου 10 ημέρες, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα.

Τι ανέφερε για την Ιταλία

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε “είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον εχθρό αυτός θα μπει στο σπίτι μας” σημειώνοντας ακολούθως: ” δεν νομίζω ότι η Ιταλία αψήφησε, αλλά όταν δεν σε αγγίζει κάτι… Είδα αναφορές από περιοχές στις ΗΠΑ όπου δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας και εμείς να τον μεταδώσουμε μετά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία. Αυτό συμβαίνει νομίζω στην Ιταλία και αυτό είδαμε στην Ιταλία, από περιοχές όπου υπήρχε πολύ υψηλή μετάδοση επεκτάθηκε προς τις νότιες περιοχές. Και φυσικά οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα θα οδηγήσει και πάλι σε επανάκαμψη του κύματος. Γι αυτό τα μέτρα όπου τηρούνται και κρατιούνται, κρατιούνται για πάρα πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην αμελούμε τα μέτρα γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί” υπογράμμισε ο καθηγητής.

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός

Διευκρινίσεις αναφορικά με το αν κινδυνεύουν περισσότερο οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους από τον κορονοϊό, έδωσε οΣωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία.

Όπως σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, “δεν φαίνεται πως οι έγκυες έχουν κάποιον μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός”. Υπογράμμισε πως τα περισσότερα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί για τις εγκύους είναι καλά και καλή είναι η εμπειρία που έχουμε έως τώρα στην πατρίδα μας. Ανέφερε βέβαια πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων, τονίζοντας πως “για τις έγκυες γυναίκες συστήνεται ειδική παρακολούθηση και αγωγή μόνο αν υπάρχουν επιπλοκές”. Επιπλέον, επικαλούμενος σχετικές μελέτες αναφορικά με την έκθεση των μωρών, είπε πως δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά.

Τα κριτήρια για να πάρει κάποιος εξιτήριο

“Φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει ο ιός για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό, μερικοί λένε μέχρι 17 ημέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φθάσει και 25-27 ημέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα” επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντοχή του ιού και το εξιτήριο που παίρνουν οι νοσηλευόμενοι.

Συνέχισε λέγοντας: “Έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε παίρνει κάποιος εξιτήριο από το νοσοκομείο τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο, να έχει δηλαδή κάποιος δύο φορές αρνητική μοριακή εξέταση. Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, πως μετά τη 10η ημέρα ακόμη και αν είσαι θετικός, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να τον μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, υγιεινής, καθαριότητας, ιδίως όσον αφορά στην τουαλέτα… Και πλέον δίνεται σαν οδηγία από διεθνείς οργανισμούς, και για να μην υπερκεραστεί το σύστημα υγείας, είναι ιός που σε άλλες χώρες υπερκερνά γρήγορα τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Να φεύγουν οι ασθενείς με απλά κλινικά κριτήρια, και να φεύγουν ήδη και από τις εφτά ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σούπερ μεταδοτικοί, θα κολλήσουν όλο το περιβάλλον γύρω τους και χρειάζεται προσοχή στους κανόνες υγιεινής και νομίζω σταδιακά θα δούμε μια τέτοια στρατηγική να υιοθετείται και από περισσότερες χώρες. Οι δέκα ημέρες είναι ανασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά βλέπετε ότι όπου το σύστημα υγείας πολεμά, μπορεί να γίνει και πιο νωρίς η έξοδος από το νοσοκομείο πάντα με κριτήρια ότι ο ασθενής θα είναι άνθρωπος που θα τηρήσει τα μέτρα υγιεινής και θα προφυλάξει από τη διασπορά στο περιβάλλον του”.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.