ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

4 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κοροναϊός: Ανησυχούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς-Ζητούν συγκεκριμένες οδηγίες

1 min read

Σε ετοιμότητα το αεροδρόμιο. Προγραμματισμένη να γίνει η πτήση από και προς Πεκίνο το Σάββατο

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, καθώς ουδείς έως τώρα έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές ή οδηγίες για τον κοροναϊό πέραν αυτών για το γενικό πληθυσμό που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό επισημαίνουν οι εργαζόμενοι τόσο στο μετρό όσο και στα λεωφορεία της πρωτεύουσας, οι οποίοι έχουν ήδη στείλει επιστολές στις διοικήσεις της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ζητώντας οδηγίες. Πηγές του ΟΑΣΑ επισημαίνουν ότι έχουν αρχίσει να κινούνται οι διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι διαδικασίες και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή.

Το μέτρο που συμπεριλήφθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορά τον περιορισμό των δρομολογίων στις αστικές συσγκοινωνίες όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο περισσότερο προβλημάτισε παρά ανακούφισε τους εργαζομένους, οι οποίοι αναρωτιούνται τι αποτελεσματικότητα θα έχει ένα μέτρο που θα επιφέρει περισσότερο συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς. Την ίδια στιγμή πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται για την έλλειψη των απαραίτητων μέσων προφύλαξης τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μάσκες, γάντια ή αντισηπτικά σε σταυμαρχεία, αφετηρίες και χώρους ξεκουρασης τη στιγμή που – όπως λένε – είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει κρούσμα και στην Αθήνα.

Καμία ανταπόκριση

«Εχουμε στείλει ήδη σχετικό ερώτημα στην Γενική Διεύθυνση προκειμένου να απαντηθεί από το υπουργείο Μεταφορών αλλά δεν είχαμε μέχρι τώρα καμία ανταπόκριση» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό, Σπύρος Ρεβύθης.

Σε σχετική ανακοίνωση οι εργαζόμενοι του μετρό επισημαίνουν ότι δεδομένων των εξελίξεων αναφορικά με «τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών μας γεννάται αυτομάτως μια εύλογη ανησυχία. Για τους παραπάνω λόγους και με μοναδικό σκοπό μας να προφυλάξουμε τη δημόσια υγεία καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών αλλά και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, να πράξουν τα δέοντα και να λάβουν ό,τι απαραίτητα μέτρα χρειαστεί εγκαίρως. Η καθημερινότητα μας έχει διδάξει διαχρονικά ότι η αδράνεια των υπευθύνων δεν είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου» καταλήγουν.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα λεωφορεία. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Κώστας Σιορίκης αφού επικοινώνησε με την Ιατρική Υπηρεσία της εταιρίας, έστειλε επιστολή στη διοίκηση προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί: «Στείλαμε την επιστολή χθες αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία απάντηση. Ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά. Δεν είμαστε γιατροί να συμβουλεύουμε εμείς τον κόσμο. Ωστόσο πρέπει να υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και του επιβατικού κοινού» τονίζει.

Τέλος οι θερμομετρήσεις στο αεροδρόμιο

Στο μεταξύ και στο αεροδρόμιο της Αθήνας με τη διακοπή των απευθείας πτήσεων της Air China που συνδέουν την Αθήνα με το Πεκίνο, έχουν σταματήσει και οι θερμομετρήσεις των επιβατών, για τις οποίες υπεύθυνος είναι ο ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του Αεροδρομίου για τον προγραμματισμό της κινεζικής αεροπορικής εταιρίας, η πτήση του Σαββάτου προς την Αθήνα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ αντιστοίχως θα αναχωρήσει και η πτήση προς το Πεκίνο. Επίσης πέραν της γενικής διακοπής θα πραγματοποιηθούν εκτός απροόπτου και οι πτήσεις της 23ης και 28ης Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια και όποτε επανεκκινήσουν κανονικά τα δρομολόγια θα τεθεί σε εφαρμογή το θερινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τρεις πτήσεις την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθώς έχουν ενεργοποιηθεί τα απαραίτητα πρωτόκολλα από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο τον πρώτο λόγο ως προς τα μέτρα και την εφαρμογή τους σε τέτοιες περιπτώσεις έχει ο ΕΟΔΥ. Πάντως υπάρχει στο αεροδρόμιο αίθουσα καραντίνας και χωριστό εξεταστήριο σε περίπτωση που παραστεί σχετική ανάγκη.

Στο παρελθόν και εξαιτίας της εμφάνισης του SARS είχαν τοποθετηθεί στον αερολιμένα και θερμοκάμερες, κάτι που έως τώρα δεν έχει αποφασιστεί για τον κορωνοιό. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες είναι ότι οι θερμικές κάμερες από μόνες τους δεν αρκούν, καθώς για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι παρόντες και οι ειδικοί χειριστές.

Δημοσίευση στα Social Media