ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κωνσταντινούπολη: Τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών

1 min read

Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ η τετραμερής συνάντηση για να βρεθεί λύση για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Μια «τετραμερής συνάντηση» – με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία – θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία με αντικείμενο την οργάνωση της διαμετακόμισης σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV, επικαλούμενα πηγές της τουρκικής προεδρίας, μετέδωσαν ότι η συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Το δίκτυο Haberturk ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Θαλάσσιοι διάδρομοι

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα έχει συζητήσεις με την Τουρκία για τους λεγόμενους «θαλάσσιους διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των οποίων θα εξαχθούν σιτηρά από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες.

Τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στη Ρωσία για να συζητήσει λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου.

Οι κινήσεις του ΟΗΕ

Χθες Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να εξαχθούν οι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν μπλοκαρισμένοι εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στόλο.

Χωρίς να έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Άγκυρα για την παροχή εγγυήσεων σχετικά με τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά και τα ρωσικά λιπάσματα.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων και να περιοριστεί ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, για τον οποίο ειδικοί εκφράζουν ανησυχία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.