ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κωνσταντινούπολη: «Καρδιοχτύπι» Ερντογάν – Οι εκλογές που κρίνουν το μέλλον του

1 min read

Οι κάλπες στήνονται ξανά στην Κωνσταντινούπολη, για την εκλογή δημάρχου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τίθεται ξανά αντιμέτωπος με τον Εκρέμ Ιμάμονογλου, που κέρδισε οριακά στις εκλογές του Μαρτίου. Η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται, ύστερα από αίτημα του κυβερνώντος κόμματος (AKP). To who is who των δυο μονομάχων. «Το να κερδίσεις την Κωνσταντινούπολη είναι σαν να κερδίζεις της Τουρκία», έχει δηλώσει ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την πάτησε όπως ο… λαγός με τη χελώνα και βρίσκεται την Κυριακή (23.06.2019) να «καρδιοχτυπά» για την Κωνσταντινούπολη, όπου στήνονται ξανά κάλπες για την ανάδειξη δημάρχου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται πως υποτίμησε τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου κέρδισε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ με 48,80% έναντι 48,55%. Και μπορεί η εκλογική διαδικασία να ακυρώθηκε, ύστερα από το αίτημα του κυβερνώντος AKP, ωστόσο ο Ιμάμογλουπαρέμεινε πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν όλο αυτό το διάστημα.

Ο Ερντογάν κινδυνεύει να «χάσει» την Κωνσταντινούποληύστερα από 25 χρόνια κι αυτό –αν τελικά συμβεί- θα του κοστίσει πολύ. Ο ίδιος έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, μέσα από την εκλογή του ως δήμαρχος της Πόλης το 1994 και μέχρι σήμερα το κόμμα του (AKP) είχε τον έλεγχο τόσο της Κωνσταντινούπολης, όσο και της Άγκυρας.

Στις εκλογές του Μαρτίου, το «χαστούκι» ήταν ουσιαστικά… διπλό για τον Ερντογάν, καθώς έχασε και την Άγκυρα, όπου νίκησε ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς.

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί την «καρδιά» της τουρκικής οικονομίας και ο «σουλτάνος» την έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο για να αναδείξει τόσο το δικό του έργο ως πρόεδρος της Τουρκίας, όσο και το έργο του κόμματός του. Γέφυρεςαυτοκινητόδρομοι και… το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο… το όνειρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τουρκική αυτοκρατορία αρχίζει –και βασίζεται- στην Κωνσταντινούπολη.

Πλέον, μένει, να δούμε πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση που χάσει. Πώς θα αντιμετωπίσει την ήττα που –μεταξύ άλλων- θα «μαρτυρά» την αποδυνάμωσή του; Να σημειωθεί, πάντως, πως λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Γιαβάς στην Άκυρα, άρχισε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του, για εμπλοκή του σε σκάνδαλατο διάστημα που εργαζόταν ως δικηγόρος. Το timing, φυσικά, καθόλου τυχαίο, καθώς στην περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή του, θα απομακρυνθεί από το αξίωμα του δημάρχου… Θα είναι ο Ιμάμογλου ο επόμενος στόχος;

Η ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσει του Γιλντιρίμ με διαφορά μικρότερη των 13.000 ψήφων, αλλά η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε το αποτέλεσμα επικαλούμενη παρατυπίες

Μέχρι να γίνει γνωστή η απόφαση για ακύρωση των εκλογών, όλες οι άλλες προσφυγές που είχε καταθέσει το ΑΚΡ είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, το αίτημα του AKP έγινε δεκτό με ψήφους 7 έναντι 4.

Φωτογραφία Reuters

Η αιτιολογία ήταν πως η εκλογική διαδικασία αλλοιώθηκε από τους γκιουλενιστές και τους οπαδούς τους στις τάξεις του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τη συμμετοχή σε αυτήν πολιτών που θα έπρεπε να τους έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, εξαιτίας της συνεργασίας τους με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η αμφιλεγόμενη ακύρωση του αποτελέσματος προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και κατηγορίες από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για υπονόμευση της δημοκρατίας.

Ο «κεραυνός» και ο… «Πόντιος» – Διαβάστε εδώ το who is who των δυο μονομάχων

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και πιστός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη δεκαετία του ’90 είναι ο ένας από τους δυο υποψηφίους για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Είναι γόνος μιας φτωχής οικογένειας. Γεννήθηκε σ’ ένα χωριό στην ανατολική περιοχή Ερζιντζάν και σπούδασε ναυπηγός. Στα τουρκικά το επώνυμό του σημαίνει «κεραυνός». Θεωρείται πιστός «υπηρέτης» του Τούρκου προέδρου.

Φωτογραφία Reuters

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός μέχρι που αποφάσισε να διεκδικήσει το δήμο Κωνσταντινούπολης. Κέρδισε διεθνή αναγνώριση και… εκατομμύρια ακολούθους στα social media μετά τη νίκη, το διορισμό και τελικά τον… διωγμό από το δήμο, όταν αποφασίστηκε η επανακαταμέτρηση. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και ο Ερντογάν έχει πολλές φορές «πατήσει» στην καταγωγή του για να ζητήσει να μην εκλεγεί στην Κωνσταντινούπολη ο… «Έλληνας».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.