ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κομισιόν για φυσικό αέριο: Ξεχάστε τις χαμηλές τιμές του παρελθόντος

1 min read

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι τιμές του αερίου θα μειωθούν την άνοιξη, αλλά θα κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη 10ετία ενώ δεν αποκλείει νέες κρίσεις μεσοπρόθεσμα

Οι χονδρικές τιμές φυσικού αερίου είναι πιθανόν να παραμείνουν υψηλές τον χειμώνα και να μειωθούν την άνοιξη, όταν η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, για τις ενεργειακές τιμές.

Ωστόσο, σημειώνει ότι οι τιμές θα κινηθούν και μετά τον χειμώνα σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών. Επίσης, τονίζει ότι δεν μπορεί να αποκλεισθούν νέες εξάρσεις των χονδρικών τιμών μεσοπρόθεσμα, «για μία σειρά γεωπολιτικών, τεχνολογικών και οικονομικών λόγων».

Ανησυχία για την επάρκεια ενέργειας τον χειμώνα

Η ανησυχία των Βρυξελλών για την επάρκεια της προσφοράς ενέργειας τον χειμώνα δεν κρύβεται στην ανακοίνωση. Στην ερώτηση αν αναμένει ότι χώρες – μέλη να μείνουν χωρίς αέριο τον χειμώνα, η Κομισιόν απαντά ως εξής: «Αν και η προσφορά ενέργειας δεν κινδυνεύει άμεσα, η ασφάλεια της προσφοράς και τα επίπεδα των αποθεμάτων αερίου χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση. Τα σημερινά επίπεδα αποθεμάτων αερίου της ΕΕ είναι ελαφρά πάνω από το 75%. Αυτά είναι χαμηλότερα από το 90% που ήταν ο μέσος όρος της περασμένης 10ετίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά τα επίπεδα αποθεμάτων αυξάνονται συνεχώς από το καλοκαίρι».

Δεν φταίει η πράσινη μετάβαση

Η Κομισιόν αποκρούει τις αιτιάσεις ότι για τη σημερινή κρίση ευθύνεται η φιλοδοξία της για την πράσινη μετάβαση ή ο τρόπος της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ, ενώ αφήνει αιχμές για τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Gazprom έχει προσφέρει λίγο ή καθόλου αέριο για να αμβλύνει την πίεση στην αγορά.

Η καθυστέρηση της συντήρησης των υποδομών κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιόρισε επίσης την προσφορά αερίου από τη Ρωσία και άλλους προμηθευτές, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι οποίες βρίσκονται σε διάλογο με μεγάλες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης φυσικού αερίου για να αυξηθούν οι ποσότητες αερίου που μπαίνουν στην αγορά και να υπάρξει επαρκής προσφορά του.

Η άποψη της Κομισιόν είναι ότι η σημερινή αύξηση της τιμής του ρεύματος οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη της παγκόσμιας ζήτησης για αέριο λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.