ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κοινωνικό μέρισμα 2018: ”Ξεκλειδώνει” 1 δισ. ευρώ για την καταβολή Τα κριτήρια

1 min read
14/11/2018 | 11:04

Σημαντικό κοινωνικό μέρισμα έως το τέλος του έτους περιλαμβάνεται στην ατζέντα του κρατικού σχεδιασμού, επιβεβαιώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Τα κριτήρια για τη καταβολή της ενίσχυσης, φαίνεται ότι «κλειδώνουν» με μεταβολές προς τα πάνω, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εμφανίζεται υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Όπως εγκαίρως τόνιζε το workenter με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, οι επίσημες αποφάσεις βρίσκονται υπό συνεχή τροποποίηση, με δεδομένο την απορρόφηση μεγαλύτερου κονδυλίου. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί περιθώρια για σημαντικό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους, «ξεμπλοκάροντας» τις διαδικασίες από έκτακτα «βαρίδια» του προϋπολογισμού που θα επηρέαζαν -σημαντικά- το ποσό και τον τελικό αριθμό δικαιούχων.

Εκείνο που προβληματίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τον κεντρικό σχεδιασμό, φαίνεται ότι είναι η κλιμάκωση των δημοσιονομικών πιέσεων υπό το βάρος δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν εφαρμοσμένες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αν δεν υπάρξει ανατροπή των σημερινών δεδομένων, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 μπορεί να φθάσει και το 4,5% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5%), που σημαίνει ότι δημιουργούνται περιθώρια για υψηλό κοινωνικό μέρισμα.

Μέρισμα και στους συνταξιούχους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τη σειρά του, μιλώντας (13/11) στον ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm”, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση χορήγησε δύο φορές κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους και το ίδιο θα κάνει και φέτος».

Σημειώστε ότι, στα επερχόμενα μέτρα, εμπίπτει ένα «μπουκέτο» παροχών:

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
  • Η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας
  • Η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και
  • οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την πρόσληψη 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.