ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Κόφτη» 10% στις κρατικές δαπάνες βάζει η κυβέρνηση

1 min read

«Κόφτη» 10% στις κρατικές δαπάνες βάζει η κυβέρνηση

Σχεδόν 24 ώρες μετά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 από τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  έθεσε «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες.

 

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, προβλέπεται πως οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2018 προς υπουργεία και επιχορηγούμενους φορείς θα εκταμιεύονται με ελεγχόμενες ροές.

Συγκεκριμένα, καθίσταται σαφές πως για μια σειρά κωδικών εξόδων τα κονδύλια που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Βουλή θα είναι διαθέσιμα στο 90%, που σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούν γνωρίζοντας πως θα παρακρατηθεί το 10%.

 

Δηλαδή, προκειμένου να ελέγξει τις ροές των κονδυλίων, να φρενάρει πρόσθετα αιτήματα δημόσιων φορέων και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των δαπανών, από την αρχή του νέου οικονομικού έτους, αποφεύγοντας την ενεργοποίηση του μνημονιακού κόφτη, το υπουργείο Οικονομικών μπαίνει στο νέο έτος με «μαξιλάρι ασφαλείας», μη αποδίδοντας το 10% των κονδυλίων που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό.

 

Αυτό δεν είναι κάτι νέο, καθώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία πέντε έτη. Η παρακράτηση του 10% αποτελεί ένα είδος διασφάλισης, ώστε, εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, προερχόμενες από τα έσοδα ή από υπερβάσεις ανελαστικών δαπανών, να προβεί η κυβέρνηση στην περικοπή των συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού κατά 10%.

Οι εξαιρέσεις

 

Εξαίρεση από το περιορισμό του 10% – δηλαδή πληρώνονται κατά 100% – αποτελούν οι δαπάνες που σχετίζονται με αποδοχές και συντάξεις, μισθώματα κτιρίων, υποχρεώσεις από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ύδρευση και άρδευση, ηλεκτρική ενέργεια, χρήση φυσικού αερίου, πληρωμή δικαστικών αποφάσεων, επιδοτήσεις άγονων γραμμών, επιχορηγήσεις σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, επιχορηγήσεις φορέων κοινωνικής πολιτικής για παροχές και λειτουργικά έξοδα – μισθοδοσία, επιχορηγήσεις στο ΠΓΝ Παπαγεωργίου, επιχορήγηση στην ΕΤΑΔ ΑΕ, επίδομα θέρμανσης, ειδική επιχορήγηση για δαπάνες μισθοδοσίας μετατασσόμενων ή  αποσπώμενων υπαλλήλων , επιστροφές όσων εισπράχθηκαν χωρίς να οφείλονται, αποδόσεις στην ΕΕ, πληρωμές εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης, πλην των υποχρεώσεων από προγράμματα  εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, πληρωμές για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.