ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κλειδώνει η επιδότηση «πράσινων» δανείων!

1 min read

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη στήριξη των νοικοκυριών τα οποία έπληξε η πανδημία. Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις

Τις τελευταίες πινελιές στη ρύθμιση-γέφυρα για την επιδότηση στεγαστικών δανείων βάζουν κυβέρνηση και δανειστές. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι να υποστηριχθεί το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα καλύψει περίπου 300.000 – 330.000 δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, όταν οι πληγέντες από την πανδημία του Covid-19 ξεπερνούν το 1.500.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδικό σημείο όπου υπάρχει ακόμα μεγάλη απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι τα εισοδηματικά κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθεί υψηλότερο εισοδηματικό όριο σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προτείνει εισόδημα έως 25.000 ευρώ για ένα άτομο, έως 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο για οικογένειες έως τρία παιδιά, δηλαδή 55.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Βασικός πυλώνας του νέου πλαισίου είναι η επιδότηση του στεγαστικού δανείου για εννέα μήνες, επιδότηση που μπορεί να φθάνει ακόμα και το 80%-90% της δόσης. Το καθεστώς της επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19.

Αυτοαπασχολούμενοι

Για τους αυτοαπασχολουμένους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ, ενώ για τους εργαζομένους θα πρέπει να είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της κρίσης.

Το ποσοστό επιδότησης θα φθάνει ακόμα και το 90% της δόσης, ανάλογα με την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων. Τη μεγαλύτερη κρατική επιδότηση θα κερδίζουν οι ενήμεροι δανειολήπτες, μικρότερη θα είναι επιδότηση για τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση η οποία τηρείται, ενώ ακόμα πιο μικρό θα είναι το ποσοστό της επιδότησης για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή δεν είναι σε ρύθμιση.

Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για εννέα μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Θα ξεκινά από το 80% – 90% της μηνιαίας δόσης, στη συνέχεια 50% – 70% και στο τρίτο τρίμηνο 30% – 50%. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται πιθανότατα όλο τον Ιούλιο (ίσως και τον Αύγουστο) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.