ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κίνα: «Όπλο μαζικής καταστροφής η δημοκρατία για τις ΗΠΑ ώστε να παρεμβαίνουν σε υποθέσεις άλλων»

1 min read

Αιχμές της Κίνας κατά των ΗΠΑ και της «αμερικανικού τύπου δημοκρατίας» εξαπέλυσε, το Σάββατο (10/12), το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Δημοκρατία είναι «όπλο μαζικής καταστροφής» για την Ουάσινγκτον ώστε να παρεμβαίνουν σε υποθέσεις άλλων».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φιλοξένησε μια διήμερη διαδικτυακή «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία», την Πέμπτη (09/12) και την Παρασκευή (10/12), προκαλώντας την έκπληξη χωρών που δεν προσκλήθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, αλλά και ερωτήσεις από αξιωματούχους στη Ρωσία και την Κίνα σχετικά με το τι δίνει στις ΗΠΑ το δικαίωμα να καθορίσουν εάν ένα έθνος είναι δημοκρατικό ή όχι.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο (10/12), η «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία» που ολοκληρώθηκε πρόσφατα ήταν μια προσπάθεια να «αποτρέψει τη δημοκρατία με το πρόσχημα της δημοκρατίας».

Η διεθνής συγκέντρωση, η οποία δεν περιλάμβανε αξιωματούχους από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Συρία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες, χρησίμευσε για να «υποκινήσει τη διαίρεση και την αντιπαράθεση και να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα (της Αμερικής)», καθώς είναι μια προσπάθεια να «διατηρηθεί η ηγεμονία (της Ουάσινγκτον) σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με το Πεκίνο.

Κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να επιβάλει το πολιτικό σύστημα και τις αξίες της σε άλλους, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η πίεση των ΗΠΑ στα έθνη να θεσπίσουν «τις λεγόμενες “δημοκρατικές” μεταρρυθμίσεις» με κατάχρηση μονομερών κυρώσεων και την υποκίνηση επαναστάσεων, έχει προκαλέσει «καταστροφικές συνέπειες» για τις χώρες σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε: «Η δημοκρατία έχει γίνει ένα “όπλο μαζικής καταστροφής” που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να παρέμβει στις υποθέσεις άλλων χωρών. Από το 2001, οι πόλεμοι και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Συρία έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, προκάλεσε εκατομμύρια τραυματισμούς και εκτόπισε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Το φιάσκο στο Αφγανιστάν έδειξε ότι η επιβολή της αμερικανικής δημοκρατίας απλά δεν λειτουργεί».

Δυστυχώς, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να προσπαθεί «να χωρίσει τον κόσμο σε “δημοκρατικά” και “μη δημοκρατικά” στρατόπεδα με βάση τα κριτήριά της». Τέτοιες προσπάθειες, προειδοποίησε το Πεκίνο«θα φέρουν μόνο μεγαλύτερη αναταραχή και καταστροφή στον κόσμο και θα αντιμετωπίσουν έντονη καταδίκη και αντίθεση από τη διεθνή κοινότητα».

Υποδεικνύοντας ότι η δημοκρατία είναι δικαίωμα των λαών όλων των χωρών και ότι κάθε έθνος πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση, χωρίς αυτή η επιλογή να επιβληθεί «από μια χούφτα ξένων που δείχνουν το δάχτυλο».

Ακόμα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι χρησιμεύουν ως «φάρος δημοκρατίας» για τους άλλους και ότι «η δημοκρατία αμερικανικού τύπου είναι γεμάτη μειονεκτήματα».

Επιπλέον, το Πεκίνο υποστήριξε: «Προβλήματα όπως το χρήμα στην πολιτική, η ταυτοποίηση της πολιτικής, ο κομματισμός, η πολιτική πόλωση, ο κοινωνικός διχασμός, η φυλετική ένταση και το χάσμα του πλούτου επιδεινώνονται. Η δημοκρατία αμερικανικού τύπου είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στα χρήματα για τους πλούσιους. Το 99% των εκλογών για το Κογκρέσο κερδίζονται από υποψήφιους με μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη. Πρόκειται κατ’ όνομα για “μια ψήφο ανά άτομο” στο όνομα, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια “κυβέρνηση της ελίτ της μειοψηφίας”. Οι πολίτες ενθουσιάζονται όταν ζητείται η ψήφος τους, αλλά αγνοούνται μόλις τελειώσουν οι εκλογές».

Η «Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία» επικρίθηκε από αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Κίνα, δύο μεγάλες δυνάμεις που δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση. Μάλιστα, την Πέμπτη (09/12), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι δημιουργούν αυθαίρετα συνασπισμούς κατάστασης και προσπαθούν να τους εμποτίσουν με το δικαίωμα να μιλούν εξ ονόματος όλου του κόσμου.

Επίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι μια τέτοια «εγωιστική» προσέγγιση δεν βελτιώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη ή επιλύει ζητήματα που επηρεάζουν όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας, του διακρατικού εγκλήματος, της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης νερού.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απόφασης ανώτατου δικαστηρίου του Λονδίνου, την Παρασκευή (10/12), που επέτρεπε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών με κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για το έγκλημα της διαρροής πληροφοριών, αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.