ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κίνα: Αόρατο χέρι κινεί τον πόλεμο στην Ουκρανία Να αλλάξουν στάση οι ΗΠΑ, κίνδυνος σύγκρουσης

1 min read

Να αποκλιμακωθεί άμεσα η ένταση στην Ουκρανία και να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ζητά η Κίνα, η οποία επισημαίνει πως τώρα είναι η ώρα για διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ πως αν δεν αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα, τότε οι δύο ισχυρότερες χώρες του κόσμου θα οδηγηθούν σε σύγκρουση και αναμέτρηση.
«Στη σημερινή κατάσταση, υπάρχει ανάγκη να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουμε ορθολογικά και να προωθήσουμε έναν ειρηνικό διάλογο» ανέφερε σε ομιλία του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου του ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή όσον αφορά την κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία, όταν η επιλογή είναι μεταξύ της αποκατάστασης της ειρηνευτικής διαδικασίας με την εξεύρεση πολιτικής λύσης και της κλιμάκωσης της κατάστασης κρίσης ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ο οποίος εκθείασε τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας, αναφέροντας πως αυτές είναι το κλειδί για την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα.

Παγκόσμια σταθερότητα

«Η Κίνα και η Ρωσία προωθούν από κοινού την πολυπολικότητα και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και διασφαλίζουν την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα» είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως οι σχέσεις των δύο κρατών είναι στο καλύτερο δυνατό τους σημείο.
Μάλιστα υποστήριξε πως οι σχέσεις με τη Ρωσία θα ενισχυθούν περαιτέρω όσο αυξάνονται η αστάθεια και η αναταραχή στον κόσμο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για εχθρική στάση απέναντι στην Κίνα

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ… για σύγκρουση

Μάλιστα ο Qin Gang είπε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους αποτελούν πηγή έντασης και σύγκρουσης και κάλεσε την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση και προσέγγιση απέναντι στην Κίνα, διαφορετικά οι δύο ισχυρότερες χώρες του κόσμου θα οδηγηθούν σε σύγκρουση και αναμέτρηση.
«Η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική καταστολής και περιορισμού της Κίνας μάλλον αντί να υιοθετήσει προσέγγιση δίκαιου, βασισμένου σε κανόνες ανταγωνισμού.
Η Ουάσιγκτον βλέπει την Κίνα ως τον βασικό ανταγωνιστή της και ως τη σοβαρότερη γεωπολιτική πρόκληση γι’ αυτήν.
Αυτό είναι σαν το πρώτο κουμπί στο πουκάμισο που φοράς λάθος» υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαίες τις ΗΠΑ

Δεν δώσαμε ποτέ όπλα στη Ρωσία ή στην Ουκρανία

Επιπλέον, ο Κινέζος διπλωμάτης υποστήριξε πως η κινεζική κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ όπλα σε οποιοδήποτε από τα δύο μέρη στην ουκρανική κρίση.
Όπως είπε, η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια να μετατεθεί σε άλλους η ευθύνη για τη σύγκρουση.
«Η Κίνα δεν εξαπέλυσε αυτήν την κρίση και δεν ήταν μέρος αυτής.
Ποτέ δεν προμήθευσε όπλα οποιοδήποτε μέρος της σύγκρουσης.
Γιατί στο καλό προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στην Κίνα;
Σε ποια βάση λοιπόν διατυπώνονται κατηγορίες, γίνεται λόγος για κυρώσεις και απειλείται η Κίνα;
Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο» είπε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Το αόρατο χέρι

Σύμφωνα με τον Qin Gang η κρίση στην Ουκρανία μοιάζει να οδηγείται από «αόρατο χέρι», που ωθεί την ένοπλη σύρραξη σε παράταση και κλιμάκωση.
«Αυτό το «αόρατο χέρι» μοιάζει να «χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να προωθηθούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες», τόνισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ καλώντας να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου το συντομότερο δυνατό.
«Η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα (…)
Η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας εν μέρει θέσεις που έχει διατυπώσει δημόσια η Κίνα.

Πυρά στη Δύση

Όπως είπε ο Κινέζος διπλωμάτης, οι μονομερείς κυρώσεις και η αυξανόμενη πίεση της Δύσης στη Ρωσία δεν θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το ότι ορισμένες χώρες «δολιοφθορούν τις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών».
«Η Κίνα βγάζει πάντα τα δικά της συμπεράσματα και υιοθετεί μια ανεξάρτητη θέση, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Η τραγωδία στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Ο Qin Gang υποστήριξε ότι η ουκρανική κρίση είναι μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
«Η ουκρανική κρίση είναι μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Η ένταση της κρίσης είναι ένα λυπηρό μάθημα για όλους.
Η κρίση στην Ουκρανία είναι επί της ουσίας το αποτέλεσμα των καταστροφικών αντιφάσεων στη διαχείριση της ευρωπαϊκής ασφάλειας» υπογράμμισε ο Gang.

Όχι αντίστοιχη κρίση στην Ασία

Μάλιστα ο ΥΠΕΞ της Κίνας υποστήριξε πως δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Ασία κρίση παρόμοια με αυτή στην Ουκρανία.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ προσπαθούν, με τη στρατηγική τους στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού, να δημιουργήσουν «κλειστές κλίκες» που βλάπτουν τα συμφέροντα των κρατών της περιοχής.
Υποστήριξε ακόμη πως κάθε προσπάθεια περικύκλωσης της Κίνας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ρωσία: Δεν είναι αόρατο το χέρι, είναι το χέρι των ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Κινέζου ΥΠΕΞ ότι ένα αόρατο χέρι οδηγεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov εξέφρασε τη διαφωνία του.
«Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διαφωνήσω με τους Κινέζους φίλους μας.
Ξέρετε ποιο είναι το αστείο;
Δεν πρόκειται για αόρατο χέρι, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα χέρι αρκετά ορατό.
Είναι το χέρι των ΗΠΑ, είναι το χέρι της Ουάσινγκτον.
Η Ουάσινγκτον δεν θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος» υποστήριξε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.