ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

‘KINΔΥΝΟΣ’ ο ΑΓΩΓΟΣ για ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΤΑΡ!Ο ρόλος Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ…

1 min read

Ώρα να θυμηθούμε τον ΕΑST MED, έναν υποθαλάσσιο αγωγό 1900 χιλιομέτρων που σχεδιάζεται από Ισραήλ και Ελλάδα για να εξαχθεί το αέριο του πρώτου παρακάμπτοντας την δύστροπη Τουρκία. Το σχέδιο είναι  δαπανηρό και πολύπλοκο και οι διεργασίες για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού παίρνουν πολύ χρόνο, πλην όμως δεν έχουν εγκαταλειφθεί και αυτό οφείλεται στο Ισραήλ το οποίο παρόλο που θέλει να πιστεύει ότι έχει συμφιλιωθεί με την Τουρκία προτιμά να έχει και μια εναλλακτική έτοιμη για την εξαγωγή του αερίου του εκτός της οδού που θα περνάει από την τελευταία.

Επί του παρόντος σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος – Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα. Ο αγωγός, σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα μπορεί να προμηθεύσει αέριο την Ιταλία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως γίνεται αντιληπτό η Τουρκία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί, καθώς θα πάψει να είναι ο υποχρεωτικό κόμβος μεταφοράς ενέργειας και η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί.

Θυμίζουμε επίσης πως αυτός ο αγωγός είναι κάτι που δεν επιθυμεί ούτε η Γερμανία καθώς η Τουρκία Τουρκία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία προετοιμάζεται από το Βερολίνο ως ο νέος ενεργειακός κόμβος που θα αντικαταστήσει την Ουκρανία ως κόμβο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Μπορεί το Ισραήλ να αναγνωρίζει πως ο πιο εύκολος δρόμος για τους ενεργειακούς αγωγούς να είναι η Τουρκία, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει πως ο Ερντογάν  υποδαυλίζει τον ισλαμικό φανατισμό στην λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμας μετατρέπεται σταδιακά σε τζιχαντιστική οργάνωση, ενώ επιθυμεί την απομάκρυνση του Άσαντ. Το Ισραήλ θα προτιμούσε το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ σε μια έστω διαιρεμένη Συρία, από τους μουρλούς του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα η Τουρκία είναι εχθρός με την Αίγυπτο ενώ φαίνεται πως ενώνεται στρατηγικά με Ιράν και Ιράκ, επίσης εχθροί του Ισραήλ σε αντίθεση με την Αίγυπτο που είναι… ανεκτή από το Τελ Αβίβ.

Σε όλα αυτά άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Όσο ο Ερντογάν παραμένει ενάντια στον Λευκό Οίκο και το ΝΑΤΟ, τόσο η συμμαχία Ελλάδα, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ θα ενισχύεται από τον Τραμπ. Αν αλλάξει γνώμη ο Ερντογάν, άγνωστο τι θα πράξουν οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία κινείται ανεξάρτητα από τους αγωγούς, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Γνωρίζει άλλωστε πως η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης θα παραμείνει υψηλή για πολλά χρόνια ακόμα. Σίγουρα το Κρεμλίνο εξετάζει τα δεδομένα και προφανώς δε θεωρεί τον Ερντογάν αξιόπιστο σύμμαχο, μακροχρόνια. Βραχυπρόσθεσμα η Ρωσία εξυπηρετείται.

Το πρόβλημα είναι πως δεν βλέπει κανείς την ελληνική διπλωματία να έχει την απαραίτητη ευελιξία, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή και οι συμμαχίες αλλάζουν συνεχώς.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μήνα με το μήνα. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα μας φέρει το 2018.

του αρχισυντάκτη

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση