ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κέρκυρα: Στα άδυτα των 25 σπηλαίων του νησιού

1 min read

Στα «έγκατα» της Κέρκυρας κατάφερε να διεισδύσει πριν από λίγες μέρες, ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet και η ομάδα του που την αποτελούσαν γνωστοί Ευρωπαίοι σπηλαιολόγοι όπως ο Gertjan van Pelt, ο CanyonZone, Rodcl και ο Aventure Verticale, αλλά και Κερκυραίοι σπηλαιολόγοι και δασολόγοι μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Γαστεράτος και ο Θεόδωρος Σκαλίτης.

Το ταξίδι τους στον πυρήνα του νησιού κράτησε 15 μέρες και εξερευνήθηκαν 25 σπήλαια.

«Η Κέρκυρα έχει περισσότερα σπήλαια από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μέχρι τώρα μάζεψα πληροφορίες για 186 σπήλαια και βάραθρα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα στη στεριά και στη θάλασσα! Κατά τη σπηλαιολογική αποστολή αυτή μπόρεσα να επισκεφτώ 25 σπήλαια. Εβδομήντα επτά σπήλαια είναι ακόμα υπό εξέταση» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σπηλαιολόγος René van Vliet που είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει, μεταξύ άλλων, το σπήλαιο της Πλατεσγούρνας, το σπήλαιο Γράβα, το σπήλαιο Γραβολιθιά, τα σπήλαια Γράβα στου Πιτιρή, Γράβα του Χάρου και Γράβα του Μπουζαβιέρη στους Αγίους Δέκα και το σπήλαιο της Τρύπας του Πελάου, στον Άη Μαθιά.

spilaio03

Σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, έχουν «χτίσει» τη δική τους ιστορία στα έγκατα του νησιού, ενώ κάθε σπήλαιο κρύβει το δικό του μύθο, όπως αποκαλύπτει ο σπηλαιολόγος René van Vliet

Το σπήλαιο Γραβολιθιά, που οι σπηλαιολόγοι σύρθηκαν στο πιο χαμηλό μέρος του, είναι ένα μεγάλο και βαθύ σπήλαιο που έχει φανταστικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες. Σε πολλές περιπτώσεις και εξαιτίας του χαμηλού ύψους του, οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες έχουν ενωθεί και έχουν σχηματίσει κολώνες. Το 1926 πίστευαν ότι το σπήλαιο ήταν η φωλιά των δύο δράκων. Ο ένας δράκος είχε σκοτωθεί από έναν Ενετό στρατιώτη πριν από μερικούς αιώνες, αλλά ο άλλος έμενε ακόμα στο σπήλαιο και μερικές φορές έβγαινε τη νύχτα για να καταβροχθίσει ένα πρόβατο ή μια κατσίκα. Το 1926 βρέθηκαν χιλιάδες νυχτερίδες στο σπήλαιο. «Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω δει καμία, μόνο πολλά περιττώματά τους» θα πει ο René van Vliet .

spilaio04

Ένα από τα πλέον καταπληκτικά σπήλαια της Κέρκυρας λέγεται Πλατεσγούρνα. Tο σπήλαιο είναι κρυμμένο σε έναν ελαιώνα. Έχει δύο μικρές εισόδους, αλλά μόνο μία είναι κατάλληλη για πρόσβαση. Μετά το «χολ» του σπηλαίου υπάρχει η κύρια αίθουσα, με εντυπωσιακή διακόσμηση. Το σπήλαιο Πλατεσγούρνα έχει πολλούς μαγευτικούς σταλακτίτες, διαφορετικές ομάδες καταπληκτικών σταλαγμιτών και όμορφες κολώνες. Κάποιοι σταλαγμίτες είναι πολύ ψηλοί! Το σπήλαιο είναι καθαρό και τελείως αναλλοίωτο αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτο λόγω του μοναδικού εσωτερικού του.

Το σπήλαιο, «Γράβα στου Μπουζαβιέρη» ,έχει μια κύρια αίθουσα με εντυπωσιακή διακόσμηση. Σε κάποια σημεία των τοιχωμάτων διακρίνονται κίτρινοι κρύσταλλοι, σχεδόν σαν σκόνη. Στο τέλος της κύριας αίθουσας βρίσκεται ένα εξαιρετικό αλλά και επικίνδυνο βάραθρο. Τα τοιχώματα του βαράθρου είναι στεγνά και οι πέτρες ξεφτίζουν εύκολα. Η κατάβαση είναι δύσκολη αλλά η ανάβαση είναι δυσκολότερη. Το βάραθρο βγάζει στη δεξιά πλευρά κάτω από το έδαφος του σπηλαίου. Από την πλευρά εκείνη υπάρχει ένα πέρασμα προς την αριστερή πλευρά. Στο τέλος του περάσματος βρίσκονται δύο μεγάλοι χώροι, ένας βαθύς που βρίσκεται σε ύψος (δηλαδή στον πρώτο όροφο) και ένας τεράστιος και βαθύς χώρος που βρίσκεται κάτω από το πέρασμα».

spilaio02

Ο «Τρύπας του Πελάου» στον Άη Μαθιά, λέγεται ότι έχει επτά επίπεδα και επικοινωνεί με τη θάλασσα. Υπάρχουν μερικές ιστορίες για το σπήλαιο. Μία από αυτές είναι ότι στο παρελθόν είχαν πετάξει μια γάτα μέσα και την επόμενη μέρα κολυμπούσε στη θάλασσα. Κατά την κατάβαση οι σπηλαιολόγοι έπρεπε να προσπεράσουν κάποιους κοφτερούς βράχους και να προστατέψουν το σκοινί από αυτούς. Στο έδαφος του πρώτου επιπέδου του σπηλαίου αποκαλύφθηκε μία εξαιρετική διακόσμηση από διαφορετικά είδη σταλακτιτών και υψηλούς σταλαγμίτες. Μετά την κύρια αίθουσα ακολουθεί ένα δεύτερο επίπεδο. Το πέρασμα είναι αρκετά στενό και έχει βάθος εννέα μέτρων. Ακολουθεί ένα τρίτο επίπεδο. Το πέρασμα αυτό είναι επίσης αρκετά στενό και έχει βάθος τρία μέτρα. Το πάτωμα του τρίτου επιπέδου είναι κλειστό με χώμα, ενώ σε επόμενη επίσκεψή τους οι σπηλαιολόγοι θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το χώμα από το τρίτο επίπεδο για να εξερευνήσουν εάν υπάρχει ένα τέταρτο επίπεδο στο σπήλαιο ή και περισσότερα.

spilaio05

«Αυτή η σπηλαιολογική αποστολή απαίτησε πολλή προετοιμασία. Τους τελευταίους οχτώ μήνες μελέτησα διάφορα παλιά ελληνικά βιβλία και ένα επιστημονικό άρθρο μιας προηγούμενης σπηλαιολογικής έρευνας στην Κέρκυρα που χρονολογείται στο 1957. Ύστερα από αίτημα, πήρα από τα Αρχεία της Κέρκυρας κάποιους παλιούς χάρτες και τις λεζάντες τους. Οι χάρτες του 18ου αιώνα περιέχουν σημάνσεις των σπηλαίων και συχνά το όνομα ενός σπηλαίου. Θέλω να επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν και να συνεχίσω με την έρευνα. Πολλά κρυμμένα και ενδιαφέροντα σπήλαια περιμένουν για μια επίσκεψη! Για την εύρεση πολλών σπηλαίων χρειάζομαι τη βοήθεια εθελοντών και επαγγελματιών λόγω της πυκνής βλάστησης. Με μία σημαντική βοήθεια, πολλά σπήλαια θα είναι προσβάσιμα για όλους μας » δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν αποχωρήσει από το νησί των Φαιάκων ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet .

Η επόμενη σπηλαιολογική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, το καλοκαίρι του 2019, Χορηγοί για την εξερεύνηση των κρυμμένων θησαυρών του νησιού ήταν η ολλανδική εταιρεία CanyonZone, η ισπανική εταιρεία Rodcle και η γαλλική εταιρεία Aventure Verticale που υποστήριξαν τη σπηλαιολογική αποστολή με την παροχή σπηλαιολογικού εξοπλισμού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.