ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κατώτερη των «προσδοκιών» η πρώτη επικοινωνία του Καλίν με κορυφαίο στέλεχος του Λευκού Οίκου;

1 min read

Σημείο επαφής με την κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά εδώ και κάμποσο καιρό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, αλλά όπως έχει αναφέρει πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Middle East Eye, η επιθυμία για επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος.

Φαίνεται όμως πως και η πρώτη επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, δεν πρέπει να απέδωσε τα αναμενόμενα για την Άγκυρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο λείπει οποιαδήποτε αναφορά σε «στρατηγική συμμαχία» των ΗΠΑ με την Τουρκία ή ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «στρατηγικού εταίρου» όπως σχεδόν πάντα αναφερόταν σε ανάλογες ανακοινώσεις επί Προεδρίας Τραμπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η αναφορά στους S-400, ότι δηλαδή «υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», τη στιγμή μάλιστα που στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ανάδειξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως του βασικού πυλώνα της πολιτικής τους για την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας.

Κι αυτό την ώρα που η Άγκυρα δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξαναέβαζε στο τραπέζι το θέμα της σύστασης κοινής ομάδας εργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές πλευρές της αγοράς των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400. «Θα επιδείξουμε ειλικρινείς προσπάθειες για τη βελτίωση των δεσμών μας. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από τη διοίκηση Μπάιντεν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (των ΗΠΑ) Τζέικ Σάλιβαν μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου και κύριο σύμβουλο του Προέδρου της Τουρκίας. Ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να οικοδομήσει εποικοδομητικούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες. Εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας. Ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτέρες, για την επανάληψη των συνομιλιών για την Κύπρο. Υπογράμμισε την ευρεία δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Συμφώνησαν να συνεργαστούν σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19 και η κλιματική αλλαγή, και να διαβουλεύονται στενά για περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.