ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κατηγορεί τη Γερμανία: Η διπλωματική ακροβασία της Τουρκίας για να σώσει τον τουρισμό της

1 min read

Η τουρκική κυβέρνηση αποπειράται μια διπλωματική ακροβασία στην μάχη άρσης της ταξιδιωτικής οδηγίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπουργός Τουρισμούς Mehmet Nuri Ersoy, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, αποφεύγει να απευθύνει άμεσο αίτημα άρσης της ταξιδιωτικής οδηγίας προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά επιβεβαιώνει ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Διεξάγονται συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο», όπως είπε.

Η ταξιδιωτική οδηγία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Τουρκία ισχύει τουλάχιστον μέχρι την 31η Αυγούστου και αποτελεί ένα εκρηκτικό πολιτικό θέμα. Η Τουρκία ζητά την άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης, ενώ η Γερμανία ζητά πολιτικές παραχωρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt. Το ερώτημα, εάν οι Γερμανοί μπορούν να πάνε διακοπές, έχει γίνει ένα πολιτικό θέμα εδώ και καιρό. Εντωμεταξύ, οι τούρκοι ξενοδόχοι και τα γερμανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ο Ersoy αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος διατήρησης της ταξιδιωτικής οδηγίας για τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας. «Εάν εξετάσει κανείς τα περιφερειακά νούμερα, τότε καθίσταται προφανές ότι οι τουρκικές τουριστικές περιοχές είναι μεταξύ αυτών των τοποθεσιών με τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων». Ο Υπουργός δεν ριψοκινδυνεύει να κάνει πρόγνωση σχετικά με τον αριθμό των τουριστών που θα έρθει στη χώρα. «Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόγνωση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», όπως είπε. Το περασμένο έτος επισκέφθηκαν την Τουρκία 45 εκ. τουρίστες, ενώ πάνω από 5 εκ. προέρχονταν από τη Γερμανία.

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία δημοσιοποιεί τον αριθμό κρουσμάτων και σε περιφερειακή βάση. «Το κάναμε αυτό μετά από αίτημα της Καγκελαρίου Angela Merkel μετά τη συνομιλία της με τον Πρόεδρο Erdogan», αναφέρει ο Cavusoglu. Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές είναι πράγματι πολύ χαμηλός. Στην Αττάλεια σημειώνονται κατά μέγιστο αριθμό οκτώ κρούσματα ημερησίως από τις αρχές Ιουνίου. Στην Επαρχία Μούγλων, στην οποία ανήκουν η Μάκρη (Φετίγιε), η Μαρμαρίς και η Αλικαρνασσός, τα κρούσματα στην παρούσα φάση είναι μηδενικά.

Εντωμεταξύ, τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο νότο της χώρας σημειώνουν ζημίες καθημερινά. Όμως, οι τουρκικές υπηρεσίες δεν δέχονται στην παρούσα φάση αιτήσεις χρεοκοπίας. Παραμένει άγνωστο πόσοι τούρκοι ξενοδόχοι θα επιβιώσουν οικονομικά από την τρέχουσα ύφεση.

Η πίεση προς τον Ersoy και τον Cavusoglu είναι μεγάλη και το γραφείο του Προέδρου στην Άγκυρα ζητά αποτελέσματα σύντομα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Erdogan και της Angela Merkel εναπόκειται τώρα στους Υπουργούς να πείσουν τα άτομα που διαμορφώνουν την πολιτική. Για το λόγο αυτό, κάλεσαν δημοσιογράφους και διπλωμάτες από την Ευρώπη στην Αττάλεια. Ήδη από το αεροδρόμιο γίνεται εμφανές ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στη «φυσική απόσταση» και την υγιεινή.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα πιστοποίησης για τα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 130 μέτρα. Αυτά συνίστανται στην τακτική θερμομέτρηση, ακόμα και με θερμικές κάμερες στην είσοδο των ξενοδοχείων. Επιπρόσθετα, υπάρχουν παντού διαθέσιμα αντισηπτικά, ενώ αυτοκόλλητα στο πάτωμα του αεροδρομίου και στα ξενοδοχεία ορίζουν τους κανόνες τήρησης αποστάσεων. Εξάλλου, θα μοιράζονται μάσκες μιας χρήσης στα αεροπλάνα, στα τουριστικά λεωφορεία και στα ξενοδοχεία, όπως και αντισηπτικά. Το πρόγραμμα ελέγχεται από την TÜV Süd.

Εκτός από τo θέμα της υγείας και της ευεξίας, υπάρχει επιπλέον και το θέμα της πολιτικής. Μεταξύ της Άγκυρας και των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων υφίστανται τριβές, ιδιαίτερα με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Τα μέτρα που παρουσιάζονται κατευθύνονται επίσης προς τους επικεφαλής στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Επιπλέον και στο θέμα του του Συμφώνου για τη μετανάστευση δεν κυλούν όλα ομαλά. Η Άγκυρα άνοιξε τα σύνορα προς την Ελλάδα μονομερώς για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις αρχές Μαρτίου, αφού 30 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Συρία. Το αποτέλεσμα ήταν δυσάρεστες σκηνές στον ελληνο-τουρκικό συνοριακό φράκτη.

Στην ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα και η Άγκυρα διαφωνούν για τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου. Η Handelsblatt πληροφορείται από διπλωματικούς κύκλους ότι η Ελλάδα μπλοκάρει πολλές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά όργανα. Η εμπιστοσύνη δεν αποτελεί σταθερή αξία πλέον στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις. Με αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η σύσταση σε εκατομμύρια τουρίστες να ταξιδέψουν στην Τουρκία εν μέσω πανδημίας φαίνεται ουτοπικό από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.