ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κάθε μήνας καραντίνας μειώνει το ΑΕΠ κατά 2,5%! – Στο 207,1% του ΑΕΠ θα αυξηθεί το χρέος!

1 min read

Ύφεση 7,8% για την οικονομία της ευρωζώνης καταγράφεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2020 της Κομισιόν και άνοδο ΑΕΠ 4,2% το 2021 και 3% το 2022 ενώ αυτό που πλέον αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία είναι η αύξηση του χρέους στο 207% του ΑΕΠ, ενώ τρομακτική αύξηση θα δει και η ανεργία και τα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι πλέον αρκετό.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 7,4% το 2020 πριν ανακάμψει με ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 3% το 2022. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παραγωγή τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ δεν αναμένεται να ανακάμψει στο επίπεδο προ πανδημίας το 2022.

Και είναι μόνο η αρχή καθώς ήδη οι προ μόλις 3 εβδομάδων εκτιμήσεις του Χ.Σταϊκούρα που ανέφερε στην Βουλή ότι: “Είμαστε ικανοποιημένοι που δεν μας ξέφυγε η ύφεση. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η εκτίμησή μας για ισχυρή ανάπτυξη το 2021 στο 5,6%” πηγαίνουν περίπατο.

Και εκεί να προσθέσουμε ότι μετά την ανακοίνωση για επιβολής εκ νέου καραντίνας σημαίνει πτώση του ΑΕΠ για 2,5% όπως ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ είχε παραδεχτεί μόλις τρεις ημέρες πριν σε συνεντευξή του. Και τώρα έρχεται η έκθεση που μπορεί να περιλαμβάνει για τα “μάτια του κόσμου” και τα απαραίτητα “μπράβο” αλλά τα οικονομικά στοιχεία είναι αμείλικτα. Ύφεση και ανεργία.

Η ταχεία αντίδραση της πολιτικής στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της απασχόλησης και της ρευστότητας απέτρεψε μία πιο αρνητική επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας στο πρώτο εξάμηνο, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της.

Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 18% το 2020 από 17,3% πέρυσι, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και το 2022 αναμένεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στο 17,5% και το 16,7%, αντίστοιχα.

Το πραγματικό ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αναμένεται να μειωθεί κατά 9% φέτος και να αυξηθεί κατά 5% το 2021 και κατά 3,5% το 2022 (ως πρόβλεψη και αν δεν επεκταθεί ούτε μία ημέρα η καραντίνα και δεν κλείσουν οι επιχειρήσεις και, και και).

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά την… επόμενη διετία – κατά 4% το 2021 και κατά 2% το 2022 – μετά την αναμενόμενη μείωσή της κατά 5,5% φέτος.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 207,1% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει το 2021 και 200,7% και περαιτέρω το 2022 στο 194,8%. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι επενδύσεις επηρεάστηκαν αρνητικά στο πρώτο εξάμηνο φέτος λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, των χαμηλότερων εσόδων και των περιορισμών στη ρευστότητα, αλλά οι δημόσιες επενδύσεις και η στήριξη της ρευστότητας αναμένεται να διευκολύνουν την ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Η οικονομική δραστηριότητα το 2021 αναμένεται να στηριχθεί από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προσθέτει, ενώ τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τουρισμό και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την έκταση των «μαξιλαριών» ασφαλείας που έχουν ακόμη οι εταιρείες.

Ως κερασάκι στην τούρτα μπορούμε να πούμε ότι η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει και ότι εκτός του κορωνοϊού υπάρχουν και άλλα προβλήματα: «Πρόσθετοι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι φέτος αρνητικός (-1,3%) λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας, της μείωσης της ζήτησης και των μειώσεων στον ΦΠΑ, πριν ανακάμψει το 2021 και το 2022 στο 0,9% και το 1,3%, αντίστοιχα.

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% του ΑΕΠ λόγω της ύφεσης και του κόστους των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία εκτιμώνται στο 4,1% του ΑΕΠ.

Η αναμενόμενη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη και η λήξη των έκτακτων μέτρων προβλέπεται να μειώσουν ελαφρά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 6,3% το 2021 και περαιτέρω (με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική) στο 3,4% το 2022.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά περιβάλλεται από σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν στην ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, στην αβεβαιότητα για το κόστος μίας απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά από περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων στο παρελθόν και στο ενδεχόμενο πρόσθετο κόστος για την κάλυψη πολιτών που δεν έχουν υγειονομική ασφάλιση.

«Στη θετική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να ωφεληθεί πολύ από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα μέσω του αναμενόμενου αντίκτυπού της στην ανάπτυξη».

Πηγή: Pronews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.