ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κατεπείγουσες παραγγελίες και παραλαβές κινητών υπερ-ραντάρ και προηγμένων αντιαεροπορικών βλημάτων από Τουρκία!

1 min read

H Τουρκία παρέλαβε, από την Ουκρανία μέσα σε χρόνο ρεκόρ από την ημέρα παραγγελίας, ένα κινητό ραντάρ επιτήρησης αέρος MARS-L μέγιστου βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δύο κρίσιμα χαρακτηριστικά: Εκπέμπει στην L Band, μία συχνότητα η οποία «αποκαλύπτει» τα εξαιρετικά χαμηλού ίχνους ιπτάμενα αντικείμενα με χαρακτηριστικά stealth και είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό στις παρεμβολές.

Γνωρίζοντας ότι τα ελληνικά μαχητικά F-16 Adv. και πλέον και τα Block 52+ εξοπλίζονται από το εξαιρετικό ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ASPIS 2 η απόκτηση του ουκρανικού ραντάρ αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς το στοιχείο: Να καταφέρει να λειτουργήσει και να αποκαλύπτει επερχόμενους στόχους, αντιστεκόμενο στα ηλεκτρονικά αντίμετρα (ECM) των ελληνικών μαχητικών μεταβιβάζοντας ασφαλή στοιχεία στις αντιαεροπορικές Μοίρες των I.Hawk και κυρίως των S-400 της τουρκικής αεράμυνας.

Η σύμβαση, ύψους $ 11,144 εκατομμυρίων, υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2019 και το ραντάρ παραδόθηκε ταχύτητα, ελάχιστους μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Εκτός του ραντάρ η Τουρκία παρέλαβε και δύο (2) οχήματα υποστήριξης.

Το MARS-L λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων L και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ηλεκτρονικές παρεμβολές όπως προαναφέραμε καθώς ενσωματώνει ένα κύριο και ένα δευτερεύον κανάλι για αυξημένη εμβέλεια εντοπισμού και εντοπισμού χαμηλά ιπτάμενων στόχων.

Ο λόγος της προμήθειας ενός μόνο ραντάρ από την Τουρκία έχει να κάνει με την ανάγκη της τουρκικής Αεροπορίας να δοκιμάσει ένα σύστημα το οποίο και αυτό, όπως και οι S-400 έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία και πρωτόκολλα υποστήριξης από τα δυτικά ραντάρ. Σε δεύτερη φάση θα αγοραστούν άλλα τρία ραντάρ.

Θα εγκατασταθεί στη τουρκική βάση της Badirma, όπου εδρεύουν οι δυτικές Μοίρες κρούσης της τουρκικής Αεροπορίες (οι ανατολικές εδρεύουν στο Εσκί Σεχίρ) με εμφανή στόχο την Ελλάδα.

Επίσης η τουρκική Αεροορία παρήγγειλε από τις ΗΠΑ 100 βλήματα αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς AIM-9X Block.2 Sidewinder της παρτίδας παραγωγής 20 (Lot.20).

Ο τύπος των AIM-9X Sidewinder που θα παραλάβει η Τουρκία δεν είναι γνωστός. Υπενθυμίζουμε ότι στην έκδοση AIM-9X Block.2 ή AIM-9X2, η οποία εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2015, το βλήμα ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data Link) και ικανότητα εγκλωβισμού μετά την εκτόξευση (Lock-On-After-Launch) και θεωρείται ανώτερη ακόμα και από το εξαιρετικό IRIS-T το οποίο συμπληρώνει πάνω από δώδεκα χρόνια σε ελληνική υπηρεσία.

Αν και σημαντικά βελτιωμένος ο AIM-9X/Χ2 διατηρεί συστήματα της έκδοσης AIM-9M όπως ο κινητήρας, ο πυροκροτητής και η πολεμική κεφαλή για λόγους ευκολίας υποστήριξης.

Το μέγιστο βεληνεκές του AIM-9X/Χ2 είναι της τάξεως των 32 χιλιομέτρων.

Δημοσίευση στα Social Media