ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κατεχόμενα: 35 χιλιάδες αιτήσεις για υπηκοότητα Κυπριακής Δημοκρατίας

1 min read

Εφημερίδα Κίπρις: 35.000 άτομα στα κατεχόμενα περιμένουν υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μετά την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο αδέλφια 9 και 12 χρόνων, που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, αλλά δεν μπορούσαν να πολιτογραφηθούν επειδή η μητέρα τους είναι Ελληνοκύπρια και ο πατέρας τους Τουρκοκύπριος, είναι ενδιαφέρον το κατά πόσο αυτή η περίπτωση θα αποτελέσει προηγούμενο για χιλιάδες άλλους Τουρκοκύπριους, που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις στην Κίπρις, ο γγ της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτσίλ είπε ότι αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί προηγούμενο για χιλιάδες άτομα που ζουν στην κατεχόμενη Κύπρο, όμως συνεχίζονται οι προσπάθειές τους για “να ξεπεραστεί αυτή η αδικία”.

Χιλιάδες άτομα- παιδιά μεικτών γάμων “αδικούνται” επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους παραχωρεί υπηκοότητα, πρόσθεσε.

Είπε ότι άρχισαν εκστρατεία για το θέμα εντός του 2018 και ότι υπέβαλαν αίτηση 6,300 άτομα, όμως “αδικούνται γύρω στους 35.000 ανθρώπους”.

Σύμφωνα με τον Σενέρ Ελτσίλ, βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρειάζεται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να μπορούν να πάρουν υπηκοότητα τα παιδιά των ατόμων που είναι παντρεμένα με αλλοδαπούς. Η Δημοκρατία, ανέφερε, δεν αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά γάμων που τελέστηκαν στα κατεχόμενα μετά το 1974 και ως εκ τούτου αυτή την στιγμή 35.000 άτομα “βιώνουν αδικία”.

Αναφερόμενος στις πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στο θέμα αυτό, ο κ. Ελτσίλ σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα των πολιτικών τους πρωτοβουλιών, το δικαίωμα υπηκοότητας χωρίστηκε σε κατηγορίες και ότι σύμφωνα με αυτή την κατηγοριοποίηση, δίδεται αυτομάτως υπηκοότητα σε άτομα που παντρεύτηκαν ή γεννήθηκαν στο εξωτερικό σε περίπτωση που ο ένας από τους συζύγους ή τους γονείς είναι πολίτης της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι δεν δίνεται υπηκοότητα σε όσους γεννήθηκαν στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές σε περίπτωση που ο γάμος τελέστηκε στο εξωτερικό.

Υπενθύμισε ότι έχασαν την αγωγή που καταχώρησαν σε δικαστήριο της Δημοκρατίας για το θέμα και προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν κερδίσουν, είπε, την δίκη στο Ανώτατο, η απόφαση θα αποτελεί προηγούμενο για τις υπόλοιπες 35,000 και ότι αν δεν κερδίσουν θα μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Ο κ. Ελτσιλ ανέφερε ότι απέστειλαν επιστολή για το θέμα και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας εξηγήσεις και πρόσθεσε ότι ένα πανεπιστήμιο της Ολλανδίας ενδιαφέρθηκε να αναλάβει εθελοντικά τις υποθέσεις στο ΕΔΑΔ.

ΚΥΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.