ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κατάθεση πινακίδων μέσω ειδικής πλατφόρμας με πέντε «κλικ» Βήμα βήμα η διαδικασία

1 min read

Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία στις εφορίες


Με πέντε «κλικ» μπορούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και να τα θέσουν σε ακινησία, εφόσον δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022. Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με το όνομα «myCAR».

Οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος που θέλουν να θέσουν σε ακινησία, χωρίς να καταθέσουν στην Εφορία όπου ανήκουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, τις οποίες πρέπει να κρατήσουν στο σπίτι.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να προσκομίσουν ούτε φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου θα αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., ούτε την απόδειξη πληρωμής των τελευταίων τελών κυκλοφορίας. Ολα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, όσοι θέλουν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και στη συνέχεια θα λάβουν ένα ειδικό πιστοποιητικό, το οποίο θα επιδεικνύουν στις Αρχές.

Βήμα βήμα η διαδικασία


Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «mycar.aade.gov.gr» με τους προσωπικούς κωδικούς (user name και password) του TAXISnet.

Με την είσοδό τους στην εφαρμογή, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους, ή να πατήσουν «κλικ» στην επιλογή «Ψηφιακή Ακινησία/ Κυκλοφορία». Τότε θα εμφανιστούν αυτομάτως τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ο ΑΦΜ, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, επιλέγοντας τον αριθμό κυκλοφορίας εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν αυτό για το οποίο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιλέξουν την κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ). Για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας θα πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

Στη συνέχεια θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα πλήρη στοιχεία του αιτούντος και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Εδρας, ΔΟΥ).

Τέλος, θα κληθούν να δηλώσουν υπεύθυνα ότι:

α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο,

β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα από τη στιγμή που έχει τεθεί σε ακινησία.

Βαριά πρόστιμα


Ωστόσο, επειδή αρκετοί θα σκεφτούν να κάνουν «εικονική» κατάθεση πινακίδων για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, σε περίπτωση ελέγχου θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα:

ακόμη και τα τετραπλάσια τέλη κυκλοφορίας,
650 ευρώ, αν δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ,
πρόστιμο, αν το όχημα είναι ανασφάλιστο, αφού καμιά ασφαλιστική εταιρία δεν ασφαλίζει αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, που έχουν τεθεί σε ακινησία.
Οι αστυνομικοί της Τροχαίας που θα κάνουν ελέγχους θα έχουν άμεση πρόσβαση στο Μητρώο Ακινησίας, ενώ τα πρόστιμα ενδέχεται να φτάσουν τις 3.000 ή και τις 5.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση. Αν καταγραφεί δεύτερη παράβαση, συζητείται το ενδεχόμενο επιπλέον προστίμου και αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης.

Πότε δηλώνεται ακινησία


Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ στις περιπτώσεις:
(α) κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος,
(β) κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό,
(γ) μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί,
(δ) κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια Αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού,
(ε) αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια Αρχή,
(στ) παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση,
(ζ) ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας,
(η) πλειστηριασμού του οχήματος,
(θ) αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλειμμένου,
(ι) σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Τέλη με τον μήνα από τον Απρίλιο του 2022


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα και το 2022. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή η δυνατότητα να δοθεί από τον Απρίλιο και οι κάτοχοι των οχημάτων να προχωρήσουν στην άρση της ακινησίας, καταβάλλοντας τα 9/12 των τελών.

Στα σενάρια που μελετά το υπουργείο Οικονομικών είναι η μονιμοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί και τα πρόστιμα, δηλαδή η προσθετή επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας.

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας 3 μηνών καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κοκ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.