ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

1 min read

Με ένα νόμο κι ένα άρθρο αίρονται οι περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» τροποποιεί τα άρθρα 2 και 4 του νόμου 4648/2019.

Το νομοσχέδιο για να ισχύσει απαιτείται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος να λάβει τη θετική ψήφο των 2/3 του συνόλου των βουλευτών.

Διαβάστε το νομοσχέδιο εδώ

Άρθρο 1
Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού– Τροποποίηση άρθρων 2 και 4 ν. 4648/2019

  1. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α ́ 205) αντικαθίσταται ως εξής:«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.».
  2. Η παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
    «4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».
  3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
    «8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».
  4. Οι παρ. 2 περί προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, 6 περί συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, 7 περί διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και 10 περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται.

5. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 περί εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου καταργείται.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.