ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καταστροφή έχει υποστεί το Helikon από τις επενδύσεις του στο ελληνικό χρηματιστήριο – Θα καταγράψει ζημία άνω των 120 εκατ

1 min read

Το μικρό ιταλικό fund Helikon έγινε γνωστό στην Ελλάδα με την τακτική που ακολούθησε να επενδύσει – παρά τις περιορισμένες του κεφαλαιακές δυνατότητες – στις ελληνικές τράπεζες και στην ΔΕΗ αλλά και όχι μόνο αφού διατηρεί θέση και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το Helikon που εμφάνισε συνολικά κέρδη μόλις 25-27 εκατ και με περιορισμένες κεφαλαιακές δυνατότητες, είχαμε εκτιμήσει ότι αναλαμβάνει υπέρμετρο ρίσκο σε σχέση με τις δυνατότητες του.
Είχαμε επίσης προειδοποιήσει ότι εάν δεν πουλήσει άμεσα τις μετοχές που κατέχει θα υποστεί λογιστικές ζημίες….

Ποια είναι τα δεδομένα;

Το Helikon κατέχει το 8,47% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς με 105,922 εκατ μετοχές ενώ κάποια στιγμή είχε έκθεση 5,21%.
Να σημειωθεί ότι απέκτησε τις μετοχές με την αύξηση κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ.
Η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στα 0,97 ευρώ με προοπτική περαιτέρω πτώσης…
Από την Πειραιώς χάνει σχεδόν 12 εκατ ευρώ.

Το Helikon κατέχει το 5,17% της Eurobank το οποίο απέκτησε με μέσο κόστος κτήσης περίπου στις τρέχουσες τιμές, δηλαδή μεταξύ 0,85 με 0,88 ευρώ.

Το Helikon κατέχει το 6,48% της ΔΕΗ ή 24,75 εκατ μετοχές τις οποίες απέκτησε με την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ ενώ η τρέχουσα τιμή της ΔΕΗ είναι στα 5,15 ευρώ με προοπτική να υποχωρήσει στα 4,80 ευρώ.
Μόνο από την ΔΕΗ ενώ είχε επενδύσει 223 εκατ ευρώ η τρέχουσα αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 128 εκατ ευρώ προκύπτει μια υποαξία σχεδόν 95 με 100 εκατ ευρώ.

Το Helikon κατέχει το 5% περίπου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις μετοχές τις απέκτησε περίπου στο εύρος 9 με 9,60 ευρώ οπότε δεν εμφανίζει αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στα 9,30 ευρώ.

Πρακτικά λοιπόν το Helikon καταγράφει λογιστική ζημία 120 εκατ ευρώ με προοπτική να διευρυνθεί περισσότερο.
Αν και εικάζουμε ότι κάποια στιγμή θα ανακάμψουν οι μετοχές αλλά σήμερα με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις εμφανίζει σοβαρή λογιστική υποαξία που πλήττει τον μικρό ισολογισμό του Helikon.

Η προτροπή του bankingnews στο Helikon πριν 6 μήνες να ρευστοποιήσει τις θέσεις του ειδικά στην ΔΕΗ την οποία θεωρούμε φουσκάρα και λιγότερο στην Πειραιώς, εάν είχε εισακουσθεί τώρα θα είχε αποφύγει την λογιστική ζημία των 100 εκατ ευρώ περίπου…

Γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι οι βασικοί μέτοχοι ειδικά στις τράπεζες και ακόμη πιο συγκεκριμένα στην ΔΕΗ έχουν υποστεί πανωλεθρία.
Η περίπτωση της ΔΕΗ αποτελεί μνημείο αποτυχημένης επένδυσης τεράστιων διαστάσεων…

Συγκρίνοντας το κακό παρελθόν… με το κακό παρόν…της ΔΕΗ

Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ η οποία κινδύνευε με χρεοκοπία είχε αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο περίπου 300-350 εκατ ευρώ.
Οι ζημίες, ο υπερδανεισμός και οι ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών ήταν το περίγραμμα της εικόνας της ΔΕΗ την εποχή ΣΥΡΙΖΑ….
Η ΔΕΗ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως ένας μεγάλος επιχειρηματικός στόχος, καθώς σε προτεραιότητα ετέθη η εξυγίανση της προβληματικής ΔΕΗ.
Πραγματοποιήθηκαν δύο κινήσεις….

1)Πουλήθηκε στην Macquarie Asset Management το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,11 δισεκ. και αφαιρώντας τον δανεισμό 804 εκατ καθαρό τίμημα 1,35 δισεκ.

2)Υλοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επίσης 1,35 δισεκ. στην ΔΕΗ με τιμή 9 ευρώ….

Ποια η τρέχουσα αξία της ΔΕΗ σήμερα;

Η ΔΕΗ σήμερα με βάση μια ενδεικτική ημερομηνία 28 Ιουνίου 2022 ανέρχεται στα 1,96 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο πρέπει να αφαιρέσουμε 1,35 δισεκ. της αύξησης που είναι νέο χρήμα και τα 1,35 δισεκ. από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο σημειωτέον κατέχει το 51% έχει πουληθεί το 49%.
Οπότε 2,7 δισεκ. κεφάλαια που προστέθηκαν στην ΔΕΗ έναντι 1,96 δισεκ. που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία σημαίνει ότι η ΔΕΗ συγκρινόμενη με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται 1 δισεκ. – 700 εκατ έλλειμμα + 300 εκατ της αξίας της ΔΕΗ την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΔΕΗ σήμερα επί εποχής Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν εμφανίζει μεγάλη λογιστική υποαξία σε σχέση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα

Η προσπάθεια εξυγίανσης που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως εθνικός στόχος για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού γιατί απέτυχε;

Ευθύνεται ο πληθωρισμός, ευθύνεται η ενεργειακή κρίση ή απλά οι στρατηγικές επιλογές του προηγούμενου διαστήματος ήταν μια παταγώδης αποτυχία;

Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα υποχωρήσει περαιτέρω, το bankingnews από το Φθινόπωρο του 2021 προειδοποιεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι φουσκάρα και από τα 10,5 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 5,15 ευρώ και όπως εδώ και μήνες υποστηρίζουμε θα καταλήξει στα 4,80 ευρώ…
Η στιγμή της δικαίωσης πλησιάζει…

Γιατί απέτυχε όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης;

Η διοίκηση της ΔΕΗ πέραν από το να λαμβάνει υψηλά bonus και αποδοχές τι έργο παρουσίασε ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων;
Έχει εξήγηση για το μαύρο χάλι της ΔΕΗ;

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.