ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καταρρέει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας – Ζητούν αύξηση εισφορών και ορίων ηλικίας οι Εργοδότες

1 min read

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο σε πέντε χρόνια χωρίς μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον Rainer Dulger, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών.
H ένωση, η οποία εκπροσωπεί περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στο γερμανικό εργατικό δυναμικό, βλέπει ότι η γερμανική οικονομία αποδυναμώνεται και το κοινωνικό σύστημα βρίσκεται “στα πρόθυρα της κατάρρευσης”.
“Το κόστος θα εκραγεί”, είπε ο Dulger.

Να αυξηθούν οι εισφορές

Το 2019, οι εισφορές στα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα της Γερμανίας αντιπροσώπευαν περίπου το 10,1% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 12,2% μέχρι το 2070 με το ισχύον σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση The 2021 Ageing Report που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή η αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες είναι μία από τις υψηλότερες προβλεπόμενες μεταβολές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ξεπερνώντας μόνο την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, όπου η συνεισφορά στα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα αναμένεται να είναι 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη το 2070, και την Ολλανδία, όπου το ποσοστό του ΑΕΠ που θα δαπανάται για συντάξεις θα είναι 2,2 μονάδες υψηλότερο σε πέντε δεκαετίες.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η γήρανση του πληθυσμού συμβάλλουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ο Dulger πρότεινε η ηλικία συνταξιοδότησης να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής, λέγοντας ότι “δεν θα πρέπει να ισχύει ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγεί σε μεγαλύτερες συνταξιοδοτήσεις”.

Απορρίπτει την αύξηση των ορίων ηλικίας ο Olaf Scholz

Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε τις εκκλήσεις για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 68 έτη τον Ιούνιο του 2021, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.
“Δεν βασίζεται μόνο σε λανθασμένους υπολογισμούς, αλλά είναι και κοινωνικά άδικο”, δήλωσε τότε ο Scholz.
Ο Scholz δήλωσε επίσης ότι “δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη” για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά το γεγονός ότι μια ομάδα οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης πρότεινε ότι το όριο θα πρέπει να αυξηθεί έως τα 68 έτη έως το 2024.

Ριζική μεταρρύθμιση

Η κλίμακα της μεταρρύθμισης που απαιτείται δεν έχει παρατηρηθεί από την περίοδο της γερμανικής επανένωσης τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τον Dulger, όταν η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία επανενώθηκαν.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Δυτικής Γερμανίας επεκτάθηκε στην Ανατολική Γερμανία, προκαλώντας πολυετή οικονομική αναταραχή.
Ο Dulger δήλωσε επίσης ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να ληφθεί εξίσου σοβαρά υπόψη με την κλιματική αλλαγή και πρότεινε να συμπεριληφθεί στις προβλέψεις κοινωνικής πολιτικής για να τονιστεί ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης.
“Η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι εξίσου δύσκολη με την ενεργειακή μετάβαση και αναμφίβολα εξίσου σημαντική για τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών”, δήλωσε ο Dulger στην Bild.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.