ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καταργείται η ενδεικτική τιμή πώλησης στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

1 min read

Χωρίς να αναγράφεται ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης στην εξωτερική συσκευασία τους θα κυκλοφορούν εφεξής τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Με την πρόσφατη τροπολογία το υπουργείο καταργεί την υποχρεωτική αναγραφή ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης επί των συσκευασιών. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, ο λόγος είναι ότι η προηγούμενη ρύθμιση «δημιουργούσε εσφαλμένες εντυπώσεις στους ασθενείς», ενώ δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα στον περιορισμό των ενδεχόμενων αυξήσεων τιμών.

Το υπουργείο Υγείας με την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα και η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, προχώρησε σε «διόρθωση» του θεσμικού πλαισίου το οποίο το ίδιο είχε επιβάλει τον Μάιο του 2017, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούσε εσφαλμένες εντυπώσεις στους ασθενείς.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση του 2017 όριζε ότι στην εξωτερική συσκευασία των σχετικών σκευασμάτων αναγράφεται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο μία ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης.

Η υπουργική απόφαση περιέγραφε και τον τρόπο εξαγωγής της τιμής αυτής, ενώ ανέφερε ότι «η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης δεν είναι υποχρεωτική για όσους διαθέτουν τα φάρμακα (σ.σ. φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί και σούπερ μάρκετ), οι οποίοι μπορούν ελεύθερα να καθορίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική ως προς τα προϊόντα αυτά».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε μία προσπάθεια συγκράτησης των τιμών προς τα κάτω. Από την αρχή οι φαρμακοποιοί είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στη συγκεκριμένη ρύθμιση, τονίζοντας ότι εμμέσως δεσμεύονται για τιμές που οι παραγωγοί έχουν αναγράψει στη συσκευασία, ενώ κατά την εφαρμογή της κατήγγειλαν ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι τιμές που αναγράφονται είναι μικρότερες της χονδρικής.

Πηγή: kathimerini.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.