ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καταγγελία για απειλές διακοπής ρεύματος σε σχολεία του Πειραιά από τον ΔΕΔΔΗΕ

1 min read

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε η ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφορικά με επισκέψεις συνεργειών του ΔΕΔΔΗΕ σε σχολεία της περιοχές που συνοδεύονται με απειλές για διακοπή της παροχής ρεύματος, εάν δεν αποπληρωθούν οι οφειλές.

Φαίνεται ότι η κατάσταση στα αποθεματικά των σχολείων είναι τραγική, γεγονός που αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που στοχευμένα υποχρηματοδοτεί τη δημόσια παιδεία, για χάρη της ιδιωτικής και των κολεγίων.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά επισημαίνει στην καταγγελία της ότι το ταμειακό απόθεμα έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας ορισμένα παραδείγματα.

Αναλυτικά:

Παράδειγμα 1ο: Γενικό Λύκειο του Πειραιά, διαθέτει περίπου 1200 ευρώ υπόλοιπο, όταν μόνο η συντήρηση των φωτοτυπικών, μαζί με τα αναλώσιμά τους, απαιτεί περίπου 600 ευρώ μέσα στη χρονιά. Όταν μια σοβαρή επισκευή που απαιτεί υδραυλικό μπορεί να ανέλθει σε 200-300 ευρώ.

Παράδειγμα 2ο: Σχολικό συγκρότημα σε Δήμο της Β’ Πειραιά (Γυμνάσιο και ΓΕΛ που συστεγάζονται σε κτίριο 60 ετών). Τα 2 σχολεία με 470 μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς, διαθέτουν το 70% της χρηματοδότησης για πληρωμή αποκλειστικά ΔΕΚΟ-Θέρμανση και τίποτα άλλο! Η χρηματοδότηση είναι περίπου 20 χιλιάδες το χρόνο (και για τα 2 σχολεία, δηλαδή 10 χιλιάδες για το καθένα), όταν μόνο η ΔΕΗ έρχεται περίπου 3 χιλιάδες το δίμηνο! Είναι τέτοια η κατάσταση, που τα 2 σχολεία έχουν πλέον χρέος στη ΔΕΗ, αφού για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, δεν πληρώνουν όλο το ποσό, αλλά «έναντι» (π.χ. 2000) και διατηρείται ένα χρέος περίπου 7 χιλιάδες ευρώ!

Παράδειγμα 3ο: ΓΕΛ σε άλλο μεγάλο Δήμο της Β’ Πειραιά, λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα, περίπου 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Από αυτά, τα 500-700 το μήνα πάνε μόνο στη ΔΕΗ! Σε άλλο ΓΕΛ του ίδιου Δήμου, που έχει την «ατυχία» να φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες το απόγευμα (Αθλητικοί Σύλλογοι), η ΔΕΗ είναι πάνω από 1000 ευρώ το μήνα!

Παράδειγμα 4ο: Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων, η δημόσια κραυγή αγωνίας, η διαμαρτυρία του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου για τους λογαριασμούς ρεύματος, που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, με την αύξηση του λογαριασμό με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, δαπανήθηκε από Ιανουάριο 2020 έως Μάρτιο 2022 το 75% των εσόδων του σχολείου, μόνο για τη ΔΕΗ (από 35% περίπου πριν τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα)

Παράδειγμα 5ο: Σε μεγάλο Δήμο ευθύνης της ΕΛΜΕ Πειραιά: από 1/1-31/7, η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κόστισε όσο περίπου μία τακτική δόση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (από τις 4 χρονιάτικες συνολικά)! Δηλαδή, μία από τις 4 δόσεις χάθηκε, μέσα στο «πηγάδι» της ρήτρας αναπροσαρμογής. Από 1/8 σταμάτησε να ισχύει βέβαια η ρήτρα, αλλά ανέβηκε η κιλοβατώρα και τα αποτελέσματα της αύξησης θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει στα σπίτια μας. Τα ίδια και στη Θέρμανση!

Το σχολικό συγκρότημα που προαναφέραμε (2 σχολεία) πλήρωσε «έναντι» για Φυσικό Αέριο 2 χιλιάδες ευρώ για τους μήνες Απρίλη-Μάη-Ιούνη και άλλα 450 ευρώ για Ιούλιο-Αύγουστο. Δηλαδή, σχεδόν 2,5 χιλιάδες ευρώ, σε μήνες με μηδενική κατανάλωση! Το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 500 ευρώ για ίδιους μήνες, πριν τις ανατιμήσεις, δηλαδή έχει αυξηθεί 5 φορές περίπου!

Στο ΓΕΛ που αναφέραμε πριν σαν παράδειγμα (που λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα και δαπανά τα 500-700 ευρώ στη ΔΕΗ) το Φ.Α. κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ το μήνα τους μήνες που ανάβει η Θέρμανση, ενώ πριν από 2 χρόνια κόστιζε 500-700 το μήνα.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, από 3 μεγάλους Δήμους της Α’ και Β’ Πειραιά! Η ίδια τραγική κατάσταση αποτυπώνεται, ωστόσο, σε όλα τα σχολεία, σε όλους τους Δήμους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, παρά τα χάλια που αναφέραμε παραπάνω, ετοιμάζει και νέο κόφτη 10%, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας!

Η ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση την Παρασκευή 14/10 14:00 στη ΔΕΗ στα Καμίνια, διεκδικώντας:

  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
  • Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
  • Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
  • Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
  • Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.