ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καρκίνος: Εξέταση αίματος ανιχνεύει 10 τύπους πριν από τα συμπτώματα

1 min read

Μια νέα εξέταση αίματος, η δεύτερη από την αρχή του έτους, έρχεται να δώσει ελπίδες ότι σε λίγα χρόνια ο καρκίνος θα μπορεί να ανιχνεύεται μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς καν να υπάρχουν συμπτώματα! Μετά το τεστ υγρής βιοψίας CancerSEEK, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και παρουσιάστηκε φέτος τον Ιανουάριο ως «η αιματολογική εξέταση που θα κάνει διάγνωση οκτώ διαφορετικών μορφών καρκίνου», επιστήμονες από το Ογκολογικό Ινστιτούτο Taussig στο Κλίβελαντ δημιούργησαν ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει δέκα τύπους καρκίνου.

Το εντυπωσιακό με αυτή την εξέταση είναι πως θα μπορεί να ανιχνεύει τους 10 τύπους καρκίνου χρόνια πριν κάποιος αρρωστήσει.

Τα επιστημονικά ευρήματα για το πώς λειτουργεί το αιματολογικό τεστ –εφόσον περάσει όλους τους απαιτούμενους ελέγχους θα είναι διαθέσιμο σε διάστημα 5-10 ετών– θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.

Ποιους καρκίνους εντοπίζει
«Πρόκειται πιθανώς για το “άγιο δισκοπότηρο” της αντικαρκινικής έρευνας, αφού δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης καρκίνων που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, εκτός κι αν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Ελπίζουμε ότι αυτή η εξέταση θα σώσει πολλές ζωές» δήλωσε ο δρ Έρικ Κλάιν, επικεφαλής της έρευνας. Όπως είπε, οι περισσότεροι καρκίνοι εντοπίζονται σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά αυτή η «υγρή βιοψία» δίνει την ευκαιρία στους γιατρούς να τους ανιχνεύσουν μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Το αιματολογικό τεστ φαίνεται να είχε καλύτερα αποτελέσματα με καρκίνους των ωοθηκών και τους παγκρέατος.

Οι καρκίνοι στο στομάχι και στον προστάτη ήταν πιο δύσκολο να ανιχνευτούν.

Πώς λειτουργεί
Το τεστ εντοπίζει κυρίως ίχνη DNA που απελευθερώνονται στο ανθρώπινο σώμα από ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα. Σε έρευνα όπου συμμετείχαν περισσότερα από 1.400 άτομα (561 χωρίς καρκίνο και 845 με πρόσφατη διάγνωση της ασθένειας) το τεστ αίματος ήταν ακριβές σε ποσοστό 90%. Στην ίδια έρευνα, ανάμεσα στους τέσσερις συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο που βγήκαν «θετικοί», δύο γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου μόλις λίγους μήνες αργότερα.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.