ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

10 Αυγούστου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Καμπανάκι» για την επισιτιστική κρίση Υπό ρωσικό έλεγχο το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας!

1 min read

«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο»

Νέο «καμπανάκι» κρούεται για την -όπως όλα δείχνουν- αναπόφευκτη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, με ερευνητές της NASA, αυτή τη φορά, να επισημαίνουν πως η Ρωσία ελέγχει, πλέον, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να απειλεί σοβαρά τη σοδειά που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την όλη κατάσταση.

«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας επισιτιστικής κρίσης που είναι πιθανό να επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε άτομο στον κόσμο με κάποιο τρόπο», υποστήριξε η Ινμπάλ Μπέκερ-Ρεσέφ, διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), διευκρινίζει η NASA.

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιουΤο 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από τη χώρα αυτήν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Δεκάδες τα προβλήματα για τους Ουκρανούς αγρότες

Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι μαζεύουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει άλλωστε να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο. Ωστόσο, φέτος οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων, καθώς και του κινδύνου να βομβαρδιστούν τα χωράφια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεγαλύτερης ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία, η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και κατά 30% για το καλαμπόκι. Η Ουκρανία υπόκειται, επίσης, σε ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να εξάγει τη σοδειά της δια θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ερευνητής στη NASA και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media