ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Καμπανάκι» από την ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2018-2019: Προς πλήρη ανατροπή του ισοζυγίου ένοπλης ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας

1 min read

Για όποιον Ελληνα πολιτικό δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στα ανατολικά της χώρας και προς τα πού οδεύει το ισοζύγιο ένοπλης ισχύος με τη Τουρκία, καλό είναι να διαβάσει την ετήσια έκδοση ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2018-2019 όπου παρουσιάζεται αναλυτικά προς το πού οδεύουν τα πράγματα.

Η Τουρκία είναι το μόνο κράτος παγκοσμίως, εκτός από ΗΠΑ και Κίνα που υλοποιεί ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα εξοπλισμών, από βαλλιστικούς πυραύλους, μέχρι μαχητικά stealth και αεροπλανοφόρο (δύο) και η Ελλάδα τα δύο μεγαλύτερα προγράμματα που έχει προς υλοποίηση είναι οι αναβαθμίσεις των P-3B και των μαχητικών αεροσκαφών F-16, προγράμματα «ρουτίνας», υπό κανονικές συνθήκες.

Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος (ε.α.) Χρήστος Βαΐτσης το 2016 μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων είχε εκφράσει την αγωνία του για το «Πού οδεύει η χώρα με αυτή την μορφή που λαμβάνει η απειλή στα ανατολικά» και είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο τουρκικό βαλλιστικό πρόγραμμα. Αποστρατεύθηκε στις επόμενες κρίσεις.

Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει πρόγραμμα κατασκευής 1500 αρμάτων μάχης, κύριων και μέσων, προχωρά στην δημιουργία ενός 5ης γενιάς μαχητικού, ναυπηγεί δύο αεροπλανοφόρα, έχει υπό ανάπτυξη βαλλιστικό βλήμα 2.500 χλμ. και αυτά είναι μόνο ελάχιστα από το τρομακτικό οπλοστάσιο που σωρεύεται στα ανατολικά μας από μία χώρα που όχι απλώς διατηρεί τις αναθεωρητικές θέσεις της σε ότι αφορά σύνορα και συνθήκες, αλλά επιβεβαιώνει και αναβαθμίζει τον ρεβιζιονισμό της συνεχώς.



Επίσης η Τουρκία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρειάζεται.

Όλα χρηματοδοτούνται χωρίς κανένα πρόβλημα και συνεχώς ξεκινούν νέα προγράμματα. Δεν υπάρχει τίποτα το παρόμοιο σε διεθνές επίπεδο, εκτός ίσως από την Αίγυπτο, όπου παρά το τραγικό βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της, έχει αγοράσει δύο… ελικοπτεροφόρα LPD, φρεγάτα FREMM, κορβέτες Gowind, Rafale και MiG-35, συστοιχίες S-300  και πολλά άλλα.

Αλλά στη Τουρκία το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει, έχει δημιουργηθεί μεσαία οικονομική τάξη, παρά την τρομακτική δημογραφική αύξηση (ξεπέρασε τα 80 εκατ. ο τουρκικός πληθυσμός) και έχει δημιουργήσει μια τεράστια αμυντική βιομηχανία, ενώ στην Αίγυπτο ακόμα περιορίζονται σε εργοστάσια συναρμολόγησης και συντήρησης του πολεμικού υλικού.

Πολλοί λένε ότι τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία με την συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας (5+ τουρκικές λίρες για την αγορά 1 δολαρίου) θα  οδηγήσει στην παύση του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος. Πλανώνται πλάνην οικτράν.

Ακόμα και την εποχή της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας το 1999 με τους σεισμούς, τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα δεν ανεστάλησαν περισσότερο από 6 μήνες!



Τώρα λόγω της υποχώρησης της λίρας ενισχύονται απίστευτα οι εξαγωγές των τουρκικών αγροτικών προϊόντων, η πολύ ισχυρή βιομηχανία χάλυβα ανθεί, η τουριστική βιομηχανία σαρώνει και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί 30% σε ένα χρόνο!

Κι ενώ πολλές μεγάλες και σημαντικές τουρκικές εταιρείες έχουν δάνεια σε ξένο «σκληρό» νόμισμα, και αυτό σημαίνει ότι δανειακές τους υποχρεώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τίποτα δεν δείχνει ικανό να σταματήσει τους τουρκικούς εξοπλισμούς.

Και το ερώτημα είναι: Ποια λύση προτείνουν για την αντιμετώπιση της απειλής τα ελληνικά πολιτικά κόμματα; Και λέμε τα κόμματα γιατί στην δημοκρατία οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι αυτοί λαμβάνουν αποφάσεις και τις εφαρμόζουν (όταν τις εφαρμόζουν).

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε οριακό σημείο. Και δεν μιλάμε για τους αριθμούς αλλά για την πραγματικότητα. Οι νοούντες νοήτωσαν…

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.